Previjani lopovi ne biraju plijen: Kradu gume, pečenje, brojanice, tamjan i drva za ogrev

Automobilske gume, pečeno jagnje, drva za ogrev, krstovi, brojanice, pa čak i tamjan, nerijetko su na meti kradljivaca, koji očigledno ne biraju plijen, a ove nesvakidašnje krađe brzo postaju tema u medijima i kafanskim pričama.

Mnoge je nasmijala krađa automobilskih guma sa benzinske pumpe, koja se dogodila u aprilu 2021. godine. Trojica Banjalučana došli su na ideju da gume pokradu ni manje, ni više nego pecajući ih – sa krova pumpe. Radnici su ujutro zatekli zaključanu pumpu, ali guma nije bilo. Pojedini su čak pomislili da su u nestanak guma uključene “neke čudne sile” i da tu nisu čista posla. Misterija je riješena pregledom video-nadzora.

– Gume su bile ispred pumpe i samo su nestale. Tek kasnijom istragom i pregledom video-nadzora utvrđeno je da neko sa krova zgrade pumpe kukom kači gume i izvlači ih uvis – ispričali su radnici pumpe.

Policija je istragom i pregledom snimaka brzo došla do počinilaca, a uhapšeni su Vladimir R, Severin J. i Dušan C. Istraga je pokazala da su od početka 2019. do hapšenja počinili 11 krađa.

Da lopovi nisu izbirljivi, pokazuje i slučaj od 15. decembra ove godine. Policija je rasvijetlila ovaj neobičan slučaj krađe, a lopov je iz kuće žrtve odnio projekte za brendiranje rakije i zlatnu medalju za kvalitet pića.

Za ovo djelo osumnjičen je Ž. M. iz Laktaša, koji je ostao bez plijena.

Neobična krađa, koja je nasmijala cijelu Srpsku i o kojoj se pričalo danima, zabilježena je krajem septembra. U ovom slučaju keramičar je, nakon dnevnog posla, “posudio” od vlasnika kuće skupocjene cipele od 800 maraka i to – samo da ih obuje jedno veče.

Postavljajući pločice, ovaj keramičar je “snimio” cipele koje su mu se izuzetno dopale, te ih je, po okončanju posla, obuo i otišao u grad na večeru. Sjeo je u jednu piceriju i naručio picu. Međutim, dok je jeo, nije bio pažljiv, pa mu je kečap pao na cipele i zaprljao ih. U međuvremenu, vlasnik je prijavio krađu policiji, kojoj nije bilo teško da pronađe lopova. Kada je vlasnik vidio cipele umrljane kečapom, bio je bijesan na bahatog i nepažljivog keramičara.

Neslavno je završio i Nedeljko G. iz Teslića, koji je u stilu lopova iz filma “Sam u kući” upao u zamku svojih žrtava.

On je duže vrijeme zadavao brige članovima teslićkog Lovačkog udruženja “Tetrijeb” jer je postavljao nedozvoljene zamke za hvatanje životinja. Vispreni lovci uspjeli su da nadmudre kradljivca, te su postavili kamere koje su otkrile počinioca.

– Lovočuvarska služba LU “Tetrijeb” otkrila je nedozvoljena sredstva za hvatanje životinja, uglavnom srneće divljači. Sa tim izazovom lovci su odlučili da se izbore, pa su u lovište postavili kamere kako bi snimile osobu koja nezakonito postavlja zamke i ubija životinje. Obaviješteno je i tužilaštvo da će, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Udruženje koristiti video-nadzor – rekli su u LU “Tetrijeb”.

Dodali su da je nedugo nakon postavljanja video-nadzora muškarac otkrio neke od postavljenih kamera dok je obilazio postavljene zamke.

Nesvakidašnja krađa, koja je pokazala da lopovi koriste naivnost i lakovjernost, desila se u septembru u Prnjavoru kada je kupac od prodavca odvezao motocikl vrijedan 4.500 evra, ne plativši ništa. Prnjavorčanin Vedran T. nije ni slutio da će biti žrtva očito dobro uvježbanog lopovskog scenarija.

– Lopov mi se predstavio kao Banjalučanin i da želi da kupi moj “suzuki”, vrijedan 4.500 evra. Uočio sam da ga je dovezao drugi saučesnik, koji je “pežo” parkirao nešto dalje. Objasnio mi je da mu je drugar ostao da “nešto pojede”. Međutim, nije se vraćao “sa probe”, a kada je ubrzo za njim nestao i onaj što ga je dovezao, shvatio sam da sam prevaren – ispričao je policiji Tešić, koji im je dostavio snimak nadzorne kamere.

Ukradeni motocikl ubrzo je pronađen, ali, nažalost, prilično oštećen jer je lopov njime sletio s puta i ostavio ga.

Da izverziranim lopovima ništa nije sveto pokazala je i provala u crkvu Pokrova svete Bogorodice u Rudicama kod Novog Grada, iz koje je lopov ukrao jevanđelje, krst, brojanice, pa čak i tamjan. Zbog ovog nečasnog djela uhapšen je Danijel S. iz Petrinje u Hrvatskoj.

Policiji u Petrovu je prijavljeno da je ukraden mehanizam sa hranilice za divlje svinje, inače vlasništvo lovačke sekcije.

Mehanizam je bio postavljen na stablu u lovištu u Petrovu.

Policija u Doboju je uhapsila M. M. zbog sumnje da je iz kombija ukrao tri dušeka. Pojasnili su da je kombi bio parkiran u Kolubarskoj ulici u Doboju, a da su dušeci vrijedni oko 300 maraka.

– U pretresu kuće koju koristi osumnjičeni pronađen je i oduzet jedan dušek – pojasnili su iz policije.

Na Zubcima kod Trebinja zabilježena je neobična krađa, kada je lopov odnio deset metara drva za ogrev. Policija je drva ubrzo pronašla i to nedaleko od mjesta zločina.

U Policijskoj stanici Kakanj zabilježena je takođe neobična krađa. Iz jednog ugostiteljskog objekta u Kaknju, vlasništvo J. M, provalnici su ukrali pečeno jagnje i šest paketa svježeg pilećeg mesa.

Banjaluku je u decembru prošle godine obišla priča o krađi autobusa u stilu aktera poznate pjesme “Pišonja i Žuga”. Za ovu nesvakidašnju krađu osumnjičen je Zoran S. iz Laktaša, koji je autobus odvezao sa parkinga firme “Kompas” u Slatini, te se njime vozio pola sata. On je autobus vratio na isto mjesto, pa je završio u policiji.

MUP Srpske

Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, lopovi su tokom 2021. godine krali manje nego 2020.

– Tokom 11 mjeseci 2021. godine zabilježeno je 815 krađa, što je za sedam odsto manje nego u istom periodu 2020. godine, kada je policiji prijavljeno 870 krivičnih djela krađe – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *