Potrošači ocjenjuju 2021 – “Godina poskupljenja, ali nije ipak sve tako crno”

Prošla godina definitivno je bila godina poskupljenja, cijene hrane i goriva rasle su skoro na dnevnom nivou, ali 2021. donijela je potrošačima i nešto pozitivno.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” ocijenili su godinu za nama, navodeći da u potrošačkom smislu 2021. i nije bila najbolja.

Odmah na početku, podsjećaju, dočekalo nas je gašenje određenih sportskih kanala, gdje je nažalost izostala reakcija nadležnih institucija i pored djelovanja udruženja za zaštitu potrošača.

Tiha poskupljenja su postala normalnost, a drastično povećanje pojedinih osnovnih životnih namirnica natjeralo je građane da potraže njihovu alternativu.

Svjedoci smo bili i češćih potrošačkih prevara u onlajn kupovini, koja polako ali sigurno zauzima primat u trgovini.

– Međutim, i nije sve tako crno u ovom sektoru, izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj uvedene su novine koje su garant većih potrošačkih prava, s tim u vezi još jednom napominjemo da parola “bez računa se ne računa” više ne važi – naglasili su iz “Reakcije”.

Ovo znači da ako vam izblijedi račun ili ga izgubite, kupovinu možete dokazati putem ovjerene garancije, otpremnice, slip – u slučaju plaćanja bankovnom karticom, izvoda sa tekućeg računa, potvrdom o prijemu robe ili priznanicom.

Izmjene Zakona donose veću zaštitu potrošača i prilikom kupovine polovnih proizvoda, na koje je sada garancija godinu dana.

Iz “Reakcije” podsjećaju da su se predstavnici potrošača izborili da se odredbe Zakona o zaštiti potrošača nađu i u potrošačkim ugovorima kod javnog snabjdevača strujom.

(SrpskaInfo)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *