“Presuda Suda BiH u slučaju Kostjerevca – pravni presedan” /VIDEO/

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je za Srnu da je pravni presedan presuda Suda BiH kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

“Sud BiH je, nažalost, u ovom slučaju odbacio optužnicu iz proceduralnih razloga, a što je nevjerovatno i predstavlja nonsens, imajući u vidu činjenicu da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu i da se ušlo u sudski proces”, izjavio je Kojić.

Kojić je istakao da je Sud BiH u ovom procesu dva puta izvodio na glavni pretres oštećenu, što je nezabilježeno u pravnoj praksi.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić ne isključuje mogućnost da članovi ove organizacije održe protest ispred Suda BiH u Sarajevu ukoliko ta pravosudna institucija u drugostepenom postupku ne osudi bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

“Za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljiva je i sramna presuda Suda BiH, kojom je odbačena optužnica protiv Kostjerevca”, izjavio je Lazić Srni.

Lazić ističe da ovo po ko zna koji put potvrđuje da Sud BiH jedino sudi Srbima za ratne zločine i da je politički, a ne sud pravde.

Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić smatra uvredljivom i ponižavajućom presudu Suda BiH, kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

“Izgleda da su za Sud BiH važnije procesne stvari, nego činjenično stanje. Apsolutno je poznato da je upravo Kostjerevc silovao trudnu Srpkinju, i to je utvrđeno nepobitno od Tužilaštva BiH”, rekao je Savčić Srni.

Savčić podsjeća da je isti slučaj u predmetu “Trnovo”, gdje je sve utvrđeno i ko su žrtve i ko zločinci, ali Sud BiH to “sve prebacuje na nekakve procedure”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.