Izbori u Nikšiću: Zašto je važna politička borba u rodnom gradu Mila Đukanovića /VIDEO/

U nedjelju se održavaju lokalni izbori u Nikšiću – prvi poslije parlamentarnih na kojima je vlast nakon 30 godina izgubila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića. Lokalni izbori u ovom gradu privukli su pažnju šire javnosti, jer će tada biti jasnije da li je 30. avgusta prošle godine DPS zaista otišao u opoziciju.

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, sutra će biti održani lokalni izbori koji su podjednako važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima prošle godine poslije 30 godina smijenila DPS sa vlasti. Ovim gradom dugo je vladao DPS, a to je i rodni grad Mila Đukanovića.

Vladimir Pavićević, direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije, kaže da su predstojeći nikšićki izbori veoma važni i da prevazilaze značaj samo lokalnih izbora. Ističe da Nikšićani nisu zainteresovani za mrvljenja onoga što je postignuto kao rezultat pobjede nad DPS-om.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je građane Nikšića da izađu na izbore i slobodnom voljom, bez pritiska, glasaju za najbolje kako bi sačuvali slobodu koja je došla 30. avgusta prošle godine.

Crna Gora ne može biti slobodna ako se negira postojanje 30 odsto Srba, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je istakao da je podržavao litije u Crnoj Gori i borbu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i srpskog naroda za odbranu svetinja.

“Danas snažno podržavam koaliciju `Za budućnost Nikšića` i pozivam ljude da podrže tu koaliciju, jer je to najbolja ponuda za izbore 14. marta i garant za dobre veze Crne Gore i Republike Srpske i Srbije, izjavio je Dodik za “Prvu TV” u Crnoj Gori.

Pravo glasa na sutrašnji izborima imaće 58.833 birača, što je skoro 400 više nego na parlamentarnim izborima u avgustu. U izbornoj trci su četiri koalicije i dvije partije. Građani Nikšića moći će da glasaju sutra od 7.00 do 20.00 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.