„Prepoznavanja vlastitog identiteta za mlade osobe s invaliditetom” /VIDEO/

Danas je u Bijeljini u hotelu Drina organizovana radionica pod nazivom “Prepoznavanje vlastitog identiteta za mlade osobe sa invaliditetom”, u organizaciji Koalicije osoba sa invaliditetom  Grada Bijeljina KOLOSI. Radionica je organizovana u okviru projekta “Ka razumijevanju pristupa invalidnosti zasnovanom na ljudskim pravima 2018 – 2021” sa ciljem osnaživanja mladih osoba sa invaliditetom da se suoče se stvarnošću, prihvate svoja  ograničenja i da uprkos njima postanu sastavni i produktivni dio društva.

Slavena Rajić, predsjednica aktiva mladih osoba sa invaliditetom koalicije KOLOS, istakla je ova organizacija bilježi sve bolje rezultate u poboljšavanju položaja osoba sa invaliditetom. Rajićeva ističe da jedan od najvećih problema jeste Identifikacija sa sopstvenim invaliditetom.

Rajićeva je uporedila status mladih osoba sa invaliditetom u našoj državi sa razvijenijim državama Evrope. Istakla je da njihov položaj nigdje u svijetu nije lak ali da će malim koracima uspjeti da pomognu budućim generacijama da budu ravnopravan i produktivan dio društva.

Ivana Stevanović, diplomirani psiholog i jedna od voditeljki današnje radionice, istakla je da da se mlade osobe sa invaliditetom suočavaju svakodnevno sa brojnim problemima i da se u današnjem društvu osjećaju izopšteno i “nevidljivo”.

Tehnički sekretar koalicije KOLOS Milorad Jović najavio je još jednu radionicu u avgustu kad će fokus biti stavljen na položaj roditelja, osoba sa invaliditetom.

Samostalni stručni saradnik za rad sa mladima gradske uprave Bijeljina, Slaviša Birčaković, istakao je da je rad koalicije Kolos u opštem interesu grada i obećao da će gradska uprava nastaviti pomagati slične organizacije.

I pored zaista značajnih rezultata koje su organizacije osoba sa invaliditetom postigle u radu sa mladima, još uvijek je previše mladih osoba zatvoreno u četiri zida, još uvijek postoje mnoge psihološke prepreke da se uključe u životne procese. Zbog toga ova radionica na neki način sumblimira osnovne aktivnosti i smisao postojanja ovih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *