Kon: Brojevi su značajni za praćenje trendova, ali nemoguće je da budu potpuno tačni /VIDEO/

Član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za RTS da su brojevi značajni za praćenje trendova širenja zaraze, ali da je gotovo nemoguće da budu potpuno tačni. Dodao je i da broj ljudi koji se liječe kod kuće zavisi od izvora od kojeg se dobijaju podaci.

Dr Predrag Kon je rekao da je i tokom pandemije svinjskog gripa 2009. godine postojala diskepanca između onoga o čemu se govorilo kao slučajevima, zbog toga što su se beležili samo laboratorijski potvrđeni slučajevi.

“Tada nije bilo mogućnosti ovakvih kao što ima sad. Dakle, tada je neuporedivo više bilo oboljelih i umrlih nego što se bilo prijavljivalo”, rekao je dr Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Ipak, dr Kon je napomenuo da su te cifre vrlo jasni pokazatelji stanja, a da je neprihvatljivo da mediji istražuju pojedince, što je, kako je rekao, njegovo mišljenje.

Dodao je da su brojevi značajni zbog toga što se na taj način prate trendovi, ali i i da je gotovo nemoguće da budu totalno tačni.

“Sa ovom tehnologijom oni se približavaju mogućnosti da budu u realnom vremenu potpuno tačni. U pandemiji gripa je bilo svega između 18 i 19 hiljada potvrđenih slučajeva, na kraju se svodi da je broj onih koji su umrli između 250 i 500 hiljada. To su ogromne razlike”, naveo je Kon.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *