Počela kampanja izvoza cvekle u Sloveniju /VIDEO/

Poljoprivredna proizodnja ima ključnu ulogu, posebno u vrijeme pandemije. Semberski poljoprivrednici spremaju svoje proizvode na plasman kako na domaće tako I na strane tržište. U toku je kampanja za otkup cvekle koja je počela prije dvije nedjelje. Posjetili smo jednog od regionalnih lidera u proizvodnji cvekle, Radeta Jovičevića sa kojim smo razgovarali o proizvodnji I plasmanu ove povrtlarske kulture.

Rade Jovičević, iz sela Trnjaci kod Bijeljine, jedan je od najvećih semberskih proizvodjača I izvoznika cvekle. Od prvog sjetvenog roka, očekuje prinos od 550 tona koji će se naći kako na domaćim tako I na slovenačkim trpezama.

Jovičević ističe da je ova godina bila jako dobra I da očekuje prinos cvekle od 55 tona po hektaru. Osim toga ovaj semberski poljoprivrednik bavi se I proizvodnjom krompira I navodi kako je godina bila idealna za ovu povrtlarsku kulturu I tu je realan prinos od 3 tone po hektaru.

Cijenu cvekle odredjuje njen kvalitet, a kvalitet zavisi od rokova sjetve, vremenskih uslova I poznavanju agrotehnike ističe  Jovičević.

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava je nedostatak radne snage ali ističe da se zbog toga ulože u opremu I da očekuje da će slčedeće godine proizvodnja biti potpuno mehanizovana.

Prinos sa drugih rokova sjetve sa ovog domaćinstva biće odložen u hladnjače I u toku zime će podmiriti potrebe naših supermarketa za ovim povrćem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *