Preko zadruge do oživljavanja proizvodnje majevičkog sira “zarac”

Banjalučka firma “Havreks” ubrzano radi na osnivanju ženske zadruge na području opštine Lopare, kako bi se oživjela proizvodnja majevičkog sira “zarac”, čime bi se očuvala tradicija ovog sušenog sira i podržale žene u udaljenim selima, saopšteno je iz “Farma dva” projekta kojeg sprovode USAID i Vlada Švedske.

“Cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i sertifikovanog majevičkog sira `zarac` kojeg bi proizvodile desetine žena poljoprivrednika i koji bi postao dostupan na police supermarketa”, rečeno je iz ove banjalučke firme.

U razgovoru sa čelnim ljudima opštine Lopare, konstatovano je da na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 žena poljoprivrednika koje u prosjeku imaju dvije do tri krave i koje i dalje proizvode sušeni sir “zarac”.

“Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira. Oni imaju odličan okus, iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju sertifikate o bezbjednosti hrane i jedino se mogu kupiti na lokalnim pijacama, ili na pragu kuća ovih žena”, navode iz “Havreksa”.

U saopštenju se dodaje da je identifikovano prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir “zarac” konačno našao svoje mjesto u supermarketima.

Prva sesija savjetovanja sa 16 žena održana je sredinom jula, gdje se razgovaralo o svim koracima koje je potrebno preduzeti do sredine septembra.

“Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija, prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje ovog sira, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi, obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir”, pojašnjavaju iz “Havreksa”.

Sljedeći korak biće dobijanje sertifikata o bezbjednosti hrane od nadležnih veterinarskih službi, a posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.

“Naš savjet biće da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od 250 grama i od pola kilograma koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv brend”, ističu iz ove firme i dodaju da kako zadruga bude rasla, količine “zarca” bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa.

Kako bi se oživjela proizvodnja majevičkog sira “zarac”, “Havreks” je konkurisao za grant sredstva koja je dodjeljivao “Farma dva” projekat, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *