U planu rekonstrukcija krova zgrade Muzeja Semberije /VIDEO/

Muzej Semberije je centralna regionalna muzejska institucija Semberije. Sadrži tri stalne postavke, arheološku, etnološku i istorijsku, sa preko 10.000 eksponata. Kako bi se riznica kulturno-istorijskog blaga ove sredine sačuvala u planu je rekonstrukcija krova zgrade Muzeja, koji je star blizu 50 godina. Za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od  160.000 maraka.

Bogatstvo, raznolikost i kreativno stvaralaštvo može se vidjeti u Muzeju Semberije u Bijeljini, mjestu koje je riznica kulturno-istorijskog naslijeđa, čuvar sjećanja i ustanova koja daje specifičnost ovoj sredini. Želja je i nstojanje od koga ne odustaju zaposleni u Muzeju, da posjete ovoj ustanovi  budu mnogo brojnije i masovnije. A da sigurnim koracima idu ka tom cilju potvrđuje i podatak o broju posjeta s kraja prošle godine, koji naslućuje da se ide ka rekordima koji su bilježeni u godinama prije pandemije virusa korona.

Prošle godine Muzej Semberije bio je inicijator osnivanja arhivske zbirke koja je iznjedrila program “Bijeljina u 20 vijeku” i naučni skup koji je u aprilu u Bijeljini okupio vrsne stručnjake.

Dodatnu prednost Muzeju daje i činjenica što se nalazi u jednoj od najstarijih zgrada u Bijeljini, samo Crkva Svetog Đorđa je građevina starija od zgrade ove ustanove kulture. Ova zgrada ima bogatu prošlost, sagrađena je i useljena između 1874. i 1976. godine. U rukovodstvu ustanove kažu vrijeme je za rekonstrukciju krova zgrade Muzeja, kako bi se riješio višedecenijski problem. Za ove namjene rezervisana su sredstva iz gradskog budžeta u iznosu od oko 160.000 maraka.

Ukoliko sve bude išlo po planu inakon raspisivanja javnog poziva izvođač bi u posao na rekonstrukciji krova itrebalo da bude uveden do kraja ovog mjeseca, očekuju u Muzeju i ističu potrebu za rekonstrukcijom i fasade ove zgrade, što bi napominju trebalo planirati i realizovati u skorijoj budućnosti.

Sve je to potrebno kako bi se sačuvao i od zuba vremena kome je izložen zaštitio čuvar vjekovne tradicije i života ove sredine.

U Muzej “Semberije” pristižu turisti iz svih krajeva Srpske, BiH i zemalja regiona. Na ponos je kažu u Muzeju to što vrata ove ustanove otvaraju učenici kroz organizovane školske posjete iz svih krajeva i regija Republike Srpske. Ove godine i turistička sezona nastupila je ranije, pa bilježi Semberija značajnu posjetu turista, zanimalo nas je da li i u Muzeju posljednjih mjeseci bilježe veći broj posjeta putnika namjernika.

Uz brojne programske sadržaje iz godine u godinu zaposleni u Muzeju “Semberije” nastoje privući i animirati posjetioce svih generacija. A upravo na ovom mjestu oni koji dolaze iz drugih krajeva potpuno će spoznati istoriju grada i kulturu ovog podneblja, a od toga sve kreće.

Podsjećaju u ovoj ustanovi na značaj arheoloških istraživanja kojima su posvećeni arheolozi Muzeja “Semberija”.

Divno je danas raditi posao koji voliš i baviti se nečim u šta su generacije i generacije prije nas utkale mnogo znanja, rada i truda, priča nam kustos, entnolog i antropolog u Muzeju “Semberije”.

Muzejska kultura je kompleksna, ona je spoj tradicije, običaja i istorije. U okvirima takvog kulturnog prostora muzej prikazuje tradiciju, čuva i prezentuje materijalnu i nematerijalnu baštinu. Muzej kao takav bi trebalo da bude centar kulture u jednoj zajednici i upravo zbog toga mi u Muzeju Semberije nastojimo da tako i bude, zaključuju naši sagovornici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *