Predstavljena aplikacija mapiranih područja pod minama

Lovački savez Republike Srpske predstavio je na svojoj zvaničnoj stranici aplikaciju “BH mine” koja pokazuje sumnjive opasne površine pod minama u BiH u kojoj je 26 godina od završetka rata veličina opasne površine 965 kilometara kvadratnih ili 1,97 odsto ukupne površine.

Na 8.525 sumnjivih mikrolokacija se, prema procjenama, nalazi oko 79.000 mina.

Centar za uklanjanje mina u BiH je, u saradnji sa UNDP-om, pokrenuo projekat mapiranja svih područja za koja se sumnja ili je potvrđeno da su aktivna minska polja, a donator aplikacije “BH mine” je EU.

U informaciji se navodi da je ova aplikacija namijenjena svima, posebno ljudima koji borave u prirodi, a ima opciju da prati kretanje osobe na čijem telefonu je instalirana i obavještava korisnika o blizini minskih polja.

Korisnik ima mogućnost da, ukoliko naiđe na eksplozivnu napravu u prirodi, obavijesti porukom o tome Centar za uklanjane mina u BiH, kao i da direktno bira broj 122, besplatnu telefonsku liniju za pomoć policije.

Aplikacija već ima više od 1.000 korisnika, a na veb stranici Lovačkog saveza omogućeno je i njeno besplatno preuzimanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *