Predložiti odluku o privremenom smanjenju carinske stope na uvoz đubriva /VIDEO/

Staša Košarac je, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH rekao da vinari bez zakona usklađenog sa evropskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU.

Košarac je naveo da je danas razgovarano i o obezbjeđenju mineralnog đubriva za poljoprivrednike, te da je zaključeno da je potrebno pokrenuti odluku o privremenom smanjenju carinske stope na uvoz đubriva sa tržišta trećih zemalja sa pet na nula odsto.

Ova odluka bi se odnosila na 100.000 tona mineralnog đubriva”, rekao je on i pojasnio da BiH sa Turskom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, te da Turska ima izvozne kvote,kao i da će se raditi na tome da se uveze 50.000 tona đubriva.

 Sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, kaže Boris Pašalić. Šemsudin Dedić vjeruje da će na narednom sastanku biti otvorena pitanja i oko zakona o hrani, veterinarstvu, poljoprivredi i zakonskim propisima.

Razgovarano je i o zapadnom Balkanu.Cijenimo da je izuzetno važno da se proizvodi iz Srpske i FBiH nađu na regionalnim tržištima, kaže Košarac. On je pojasnio da Republika Srpska smatra da je zapadni Balkan dobra koncepcija, ali da iz FBiH postoje različita stajališta.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.