Poziv za ažuriranje dokumentacije za ostvarivanje penzije /VIDEO/

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je osiguranike koji tokom ove i naredne godine ispunjavaju uslove za starosnu penziju da se obrate u poslovnicu Fonda prema mjestu prebivališta radi kompletiranja potrebne dokumentacije i ažuriranja podataka. U Fondu navode da je to potrebno s ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

Osiguranicima se preporučuje da prilikom dolaska u najbližu poslovnicu Fonda ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su radna knjižica ili njena fotokopija, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem, potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, kao i druge dokaze o stažu koje osiguranik posjeduje. Uslovi pod kojima osiguranik u ovoj godini može ostvariti pravo na starosnu penziju su za žene 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzijskog staža i 57 godina i osam mjeseca života i 35 godina staža osiguranja. Uslovi za muškarce su 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 59 godina i osam mjeseca života i 40 godina penzijskog staža.

Najviša lična penzija u Republici Srpskoj isplaćena je u februaru ove godine i iznosila je 3.288 maraka i kako kažu u Fondu PIO jedan ili dva korisnika primaju penziju u ovom iznosu. S druge strane pet nivoa zagarantovane penzije trenutno prima 73.000 korisnika.

Prosječna penzija za 40 i više godina staža osiguranja trenutno iznosi 880 konvertibilnih maraka ili 67 odsto prosječne plate.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *