Povećanje broja zahtjeva za invalidsku penziju

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske navode da se u martu i aprilu naglo povećao broj podnesenih zahtjeva za ocjenu radne sposobnosti u vezi sa rješavanjem zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Kako je navedeno, od početka godine do 10. maja u Fondu PIO je zaprimljeno ukupno 1.976 zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, što je za 616 zahtjeva ili 31,17 odsto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

U prva dva mjeseca ove godine u Fondu je zaprimljeno 46 ili 7,25 odsto zahtjeva više, a u martu i aprilu 1.174 ili 39,44 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U saopštenju se ističe da je situacija u maju još drastičnija, u prvih 10 dana zaprimljeno je 170 ili 62,94 odsto više zahtjeva nego u istom periodu prošle godine.

“To predstavlja svojevrstan presedan, ali i teškoću u radu Fondu PIO Republike Srpske, kao nadležnom organu za rješavanje zahtjeva za invalidsku penziju, koji se dovode u vezu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad koji je stupio na snagu početkom marta 2022. godine”, ocjenjuju u Fondu.

Novim Pravilnikom je znatno oštrije nego do sada propisano da je prvostepena komisija za ocjenu privremene nesposobnosti za rad dužna da predloži ovlašćenom doktoru porodične medicine da osiguranika prije isteka šest mjeseci neprekidne privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju trudnoće, uputi da sa potrebnom medicinskom dokumentacijom podnese zahtjev nadležnoj ustanovi za penzijsko i invalidsko osiguranje radi ocjene radne sposobnosti.

Praktično, ističe se u saopštenju, to znači i podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, nakon čega slijedi ocjena radne sposobnosti od strane organa vještašenja Fonda PIO.

“Tako se norma iz navedenog Pravilnika, kao pravnog propisa, dobrim dijelom pretvorila u formalnost, po kojoj se za svako bolovanje prije isteka šest mjeseci zahtijeva i ocjena radne sposobnosti, što nije odraz realnog stanja u kome se zahtjev za ocjenu radne sposobnosti podnosi samo u stanju kada kod osiguranika postoje jasne indikacije o postojanju invalidnosti – gubitku radne sposobnosti, a ne da svaki osiguranik koji je na bolovanju prije isteka šest mjeseci bolovanja automatski biva upućen Fondu PIO za ocjenu radne posobnosti, što ne odgovara stvarnosti i činjeničnom stanju”, naglašavaju iz Fonda.

Da se to pretvorilo u formalizam, potkrepljuju činjenicama da je prvostepena komisija za ocjenu privremene nesposobnosti za rad preko porodičnih ljekara ne mali broj osiguranika uputila na ocjenu radne sposobnosti kojima je već ranije zakazan hirurški zahvat, snimanje magnetnom rezonancom, hemioterapija, rehabilitacija nakon hirurškog zahvata i slično.

“Jasno je da se ovdje postavlja pitanje svrsishodnosti i opravdanosti ocjene radne sposobnosti prije izvršenog hirurškog zahvata, postoperatvnog toka, rehabilitacije, snimanja koja u vema zanačajnoj mjeri utiču na donošenje nalaza, ocjene i mišljenja o radnoj sposobnosti”, ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Fonda navode da je ovakav formalizam, pored toga što od Fonda iziskuje značajna plaćanja prvostepenoj komisiji za ocjenu privremene nesposobnosti za rad, značajno ugrozio potpunu ažurnost i ekspeditivnost u ocjeni radne sposobosti u roku 30 dana od dana prijema zahtjeva, što u narednom periodu sa raspoloživim brojem ljekara vještaka jednostavno teško da će moći biti ostvareno.

“Fond PIO je preduzeo sve mjere da osiguranici ne bi ni krivi ni dužni bespotrebno trpili i učiniće sve da u zakonom ostavljenom roku izvrše ocjenu radne sposobnosti i tako se ne izloži i dodatnim ne malim troškovima refundacije bolovanja”, poručuju iz Fonda.

U saopštenju se navodi da, prema zvaničnim podacima, veliki broj osiguranika koristi bolovanje, te je tako u 2021. godini po tom osnovu sa posla odsustvovalo prosječno 22.718 osiguranika, a početkom ove godine taj broj se popeo na 27.297 osiguranika prosječno na mjesečnom nivou.

Fond PIO Republike Srpske pozvao je nadležne organe prvostepene komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad i ljekare porodične medicine da strogo primjenjuju Uredbu o medicinskom vještačenju čija primjena ima primat u odnosu na bilo koji pravilnik, ističući da u tom slučaju sigurno neće doći do neželjene situacije kakva je trenutno.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *