Potvrda opredijeljenosti – BiH do ljeta 2021. kandidatski status za EU /VIDEO/

Komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji rekao je kako je novi investicioni plan EU podsticaj za cijeli Zapadni Balkan, te da EU želi da zemlje vidi u svom članstvu, ali da se prethodno moraju provesti korijenite reforme.

Dodao je kako određene računice pokazuju da je ,zahvaljujući finansijskoj injekciji, moguć rast BDP od 3,6 odsto,ali ima i onih koji tvrde da bi brojka rasta mogla da bude veća. Ogroman potencijal vidimo u regionalnoj saradnji rekao je on.

U izvještaju je predstavljena jasna poruka da je Zapadni Balkan na agendi Evropske unije što je ohrabrujuće, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Najlošije je ocijenjena vladavina prava, javne nabavke, te kostatovano da BiH treba Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o VSTS-u.podsjetio je Tegeltija i izrazio uvjerenje da će bih nastaviti na ispunjevanju svojih obaveza

Ono što je nama važno jeste da se razmišljanja o evropskom investicionom planu za zapadni Balkan poklapaju sa stavovima i razmišljanjima koje imaju vlasti u BiH, a to je dugoročni ekonomski oporavak i razvoj, regionalne ekonomske integracije, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji, te forsiranje projekata koji imaju za regionalno povezivanje, odnosno imaju regionalni značaj – istakao je Tegeltija.

Rekao je da se plan takođe temelji na konceptu regionalnog evropskog područja nekog “mini šengena” njegova osnovna ideja podrazumijeva slobodan protok ljudi i roba i omogućava regionu da bude funkcionalniji i aktraktivniji za investicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *