Fipa će ubrzano raditi na projektima Gradske uprave /VIDEO/

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/ Milica Marković najavila je danas da će ubrzano raditi na realizaciji projekata koje je kandidovala Gradska uprava Bijeljina, a među kojima su kao ključni izdvojeni Banja Dvorovi, sistem geotermalnih voda i javna garaža.

Markovićeva je nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem rekla novinarima da će Fipa nastojati da spoji strane investitore sa gradonačelnikom i Gradskom upravom Bijeljina.

Ona je navela da se agenciji svakodnevno obraćaju investitori sa raznim upitima i traže informaciju o projektima i resursima za koje su zainteresovani.

“U prethodnom periodu su grad i načelnik Mićić bili vrlo marljivi, radili su na tome da kandiduju određene projekte i tražili podršku, ali, nažalost, te podrške od Agencije nije bilo, u smislu da se nađu strani investitori i da se spoje sa gradskim vlastima”, rekla je Markovićeva.

Ona je istakla da su neki od projekata veoma operativni i da postoji želja da budu ažurirani, na čemu će Fipa raditi.

Markovićeva kaže da su na današnjem sastanku zaključili da bi bilo veoma važno da dođe do realizacije projekta Banje Dvorovi, te geotermalnog sistema u gradu.

“Gradonačelnik me obavijestio da je i projekat javnih garaža u fazi realizacije. To bi mogao naći investitor koji bi napravio konekciju sa gradom Bijeljina u smislu javno-privatnog partnerstva”, rekla je Markovićeva.

Ona je navela da posao Fipe nije da nađe novac i da prikuplja sredstva za finansiranje određenog projekta, nego da ostvari konekciju između predlagača projekta i potencijalnog investitora.

Markovićeva kaže da je kao direktor Agencije sagledala situaciju i uočila da je veći dio projekata, koji su do danas realizovani, iz Federacije BiH, a manji iz Republike Srpske.

“U narednom periodu nastojaću da se napravi ravnoteža tog omjera i da niko nikoga prestiže, jer Agenciju finansiraju i poreski obveznici iz Republike Srpske”, naglasila je Markovićeva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je ovo prva posjeta Bijeljini od kada je Markovićeva postala direktor Fipe, te joj je u ime Gradske uprave zahvalio na posjeti.

“Ima niz projekata koji se kandiduju i koje želimo da kandidujemo, a gdje nam Agencija može pomoći i prezentovati ih, da nas spoji sa ljudima koji hoće da investiraju u Republiku Srpsku i naš grad”, rekao je Mićić nakon sastanka.

On je ocijenio da je Banja Dvorovi dobar projekat koji je neophodno završiti i dobiti zatvoreni bazen, te istakao da je geotermalna voda veliki potencijal Bijeljine.

“Javne garaže su nam neophodne i planirane regulacionim planom grada”, rekao je Mićić i dodao da je danas sa Markovićevom razgovarano i o nizu drugih projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *