Potrebni asistenti za učenike sa smetnjama u razvoju /VIDEO/

U idućoj godini Vlada Srpske planirala je da izdvoji značajna sredstva za angažovanje i finansiranje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju, što je veoma važan pomak u procesu inkluzije, kažu u organizacijama koje zastupaju prava osoba sa invaliditetom. Unapređenje inkluzije zahtijeva i izdvajanje dodatnih sredstava na nivou lokalne zajednice, rečeno je na radionici, koju je danas organizovala koalicija KOLOSI.

Djeca imaju pravo da pohađaju redovnu školu i da im se omogući boravak u podsticajnoj sredini sa njihovim vršnjacima. Tome doprinosi proces inkluzije koji se proteklih godina sprovodi u školama u Republici Srpskoj. Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u redovna odjeljenja. Proces inkluzije jeste spor, ali su posljednjih godina učinjeni u ovom smislu značajni pomaci.

U osnovnim školama na području bijeljinske regije sprovodi se niz mjera i aktivnosti kako bi se djeci sa posebnim obrazovnim potrebama omogućilo adekvatno uključivanje u redovan obrazovni sistem i nastavni proces.

Kako bi omogućilo kvalitetnije i pristupačnije vaspitanje i obrazovanje učenicima sa smetnjama u razvoju Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske od 2010. godine finansira asistente. Vlada Srpske je na jednoj od sjednica usvojila i Informaciju o potrebi za angažovanjem i finansiranjem asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju i u kalendarskoj 2022 godini, za šta su predviđena sredstva u iznosu od 2,2 miliona KM. 

Uvođenje asistenta u nastavi ima za cilj da olakša integraciju učenika, da pruži potrebnu pomoć djetetu sa smetnjama u razvoju, ali i nastavniku i čitavom razredu, kako bi njegovo obrazovanje u redovnom razredu bilo što manje stresno. Uključivanje većeg broja asistenata u rad sa djecom bilo je jedno od prioritetnih pitanja za koje se zalažu organizacije koje zastupaju prava osoba sa invaliditetom. Unapređenje inkluzije zahtijeva i izdvajanje dodatnih sredstava.

O značaju primjene člana 24 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom govorilo se i danas na još jednoj od radionica koja je organizovana u okviru zajedničkog programa Maj Rajt i Koalicije KOLOSI. Aktivnosti programa prezentovane su predstavnicima obrazovnih institucija i lokalne zajednice.

I današnji zaključci biće objedinjeni sa onima koji su potekli sa prethodnih radionica, nakon čega će biti upućeni nadležnim institucijama na lokalnom i republičkom nivou, kažu u Koaliciji KOLOSI.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *