Poslodavci u RS samo po osnovu nameta na najnižu platu treba da izdvoje 290 KM /VIDEO/

Minimalna plata u Crnoj Gori i Hrvatskoj veća je nego u Republici Srpskoj, ali su opterećenja na najnižu platu u tim zemljama drastično manja od onih koje domaći poslodavci izdvajaju u Republici Srpskoj.

Dok se u javnosti govori o povećanju minimalne plate u Republici Srpskoj koja je trenutno u neto iznosu 650KM, privredni subjekti izrazavaju negodovanje, jer se sa tim povecanjem javljaju veća davanja u pogledu doprinosa i poreza. Ono sto je ključan problem, jesu nameti države, poslodavci u RS samo po osnovu nameta na najnižu platu treba da izdvoje 290KM. Ukoliko bi se nastavio trend rasta minimalca, za mala zanatska preduzeća, nema opstanka. Ono što je zahtjev kompletne poslovne zajednice, jeste olakšice u pogledu neoporezivanja dijela za koji se povećao iznos minimalne plate.

Država se bori protiv sive ekonomije podizanjem najniže plate, što nikako nije dobro, poručuju stručnjaci. A nedavni epilog sastanka predstavnika Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske jeste da  Socijalni partneri nisu postigli dogovor o novom iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, ali je donesen zaključak da Ministarstvo finansija RS u narednih nekoliko  dana utvrdi detaljnu analizu inflatornog udara, porasta troškova usluga, uključujući poskupljenje cijena životnih namirnica, te da na osnovu toga predloži iznos minimalca, a o čijem iznosu, bar zasad, niko ne istupa javno.

Činjenica je da naša sredina nije prepoznala mjesto, snagu i ulogu preduzetništva kao privredne grane, naglašava izvršni direktor Udruženja “Preduzetnik” Milorad Stević.

Insistiraju poslodavci godinama da im se obaveze smanje kako bi prvenstveno radnike zadržali a onda im i povećali plate.

Nisu samo porezi i doprinosi problem, kada govorimo o uslovima rada preduzetništva, mi već duži niz godina tražimo da se prag za ulazak u PDV podigne sa sadašnjih 50 000 na sto hiljada KM.

Takođe, Zakonska obaveza svih poslodavaca u Republici Srpskoj je da radniku isplaćuju naknadu troška toplog obroka u novcu, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana. Visina toplog obroka utvrđena Odlukom Vlade Republike Srpske iznosi 0,75 % prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan. Prema tome, od 22.2.2022. godine radnik ima pravo na topli obrok u bruto iznosu od  11,60 KM, odnosno 8,00 KM u neto iznosu, za svaki dan koji je radnik bio na poslu. Milorad Stević izvršni direktor Udruženja “Preduzetnik” konstatuje da to nije realno u ovoj ekonomskoj krizi u kojoj se nalazimo.

Kako saznajemo, zahtjevi Sindikata neće stati dok minimalac ne dosegne 870 maraka, jer mora da prati rast prosječne neto plate, koja je u Srpskoj u aprilu tekuće godine iznosila 1.094 marke.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *