Tropske vrućine u Srpskoj; Ljekari savjetuju oprez

Tropske vrućine i stiže tropska noć. Temperature i do 42 stepena, a na snazi je i crveni meteoalarm. Zbog ekstremnih temperatura i UV zračenja službe hitne pomoći prepune pacijenata. Ljekari savjetuju oprez, minimalne aktivnosti na otvorenom, više tečnosti.

U Mostaru ispod Starog mosta živa u termometru nevjerovatnih 50 stepeni Celzijusovih.

U Banjaluci je oko 15.00 časova zabilježeno više od 40 stepeni Celzijusa. I dok Banjalučani u centru grada jedva izlaze na kraj sa visokim temperaturama, muku muče  i stanovnici pojedinih prigradskih naselja najvećeg grada Srpske koji nemaju vodu na plus 40.

Na snazi je i crveni mateoalarm zbog ekstremnih temperatura i UV indeksa. Stručnjaci upozoravaju-ovakvo vrijeme možemo očekivati i naredni mjesec.

– Što se tiče našeg regiona, danas je vrhunac, najviše temperature. Od sutra će situacija biti malo povoljnija, ali još uvijek sa visokim temperaturama. Postoje šanse da ćemo i u avgustu imati ovakvo stanje – rekao je klimatolog Vladimir Đurđević.

Sve je veći broj pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći. Ljekari apeluju – izbjegavaje aktivnosti na otvorenom, unosite dosta tekućine.

– Moramo da promijenimo naše obrasce ponašanja i naše navike, kako ponašanja tako i aktivnosti prehrane. Moramo unositi dosta tekućine. U vremenu najveće vrućine, to je period od 10 do 17 časova ukoliko nije neopjodno, ne treba izlaziti – izjavio je specijalista urgentne medicine doktor Boris Dojčinović.

Uprkos savjetima ljekara i visokim temperaturama, gužve na graničnim prelazima, posebno onima koji vode ka moru.

Ako već morate na put krećite u ranim jutarnjim ili noćnim časovima, jer živa na termometru još brže divlja u užarenom automobilu. Temperatura u vozilu može da dostigne i do 54 stepena.

Zbog ovih vrućina nikako ne ostavljajte samu djecu u automobilima. Pazite i na svoje kućne ljubimce.

(RTRS)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *