Poslanici NSRS nisu potvrdili povredu vitalnog interesa /VIDEO/

Narodna skupština Republike Srpske danas nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna poslanika, svi su glasali, a veto je podržao 51 poslanik, niko nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 11 poslanika.

Dodik je ranije, u obrazloženju veta na odluku Predsjedništva BiH, naveo brojne nedostatke u vezi sa sporazumom BiH i Velike Britanije, a tiču se derogiranja nadležnosti i mišljenja Srpske, uz napomenu da ovakvi trgovinski sporazumi kojima se dozvoljava bescarinski uvoz određenih proizvoda, među kojima i poljoprivrednih i prehrambenih, uzrokuju /in/direktnu štetu po sektor poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH uložio je veto na odluku koju je 8. juna Predsjedništvo BiH usvojilo, bez konsenzusa.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i da ju je potvrdila dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne bi stupila na snagu. S obzirom na to da prilikom glasanja nije bilo dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić zaključio je rad 32. posebne sjednice parlamenta.

Kako je protekla današnja sjednica pogledajte u video prilogu:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *