Poskupila proizvodnja na farmama: “Troškove ne pokriva niska cijena mlijeka” /VIDEO/

Petnaestak godina je u mljekarstvu  prvi čovjek Udruženja poljoprivrednika u Modriči. Drži oko 250 grla na farmi.  Prošle godine je kaže proizveo 800.000 litara mlijeka, a dnevna proizvodnja trenutno je 2.500 litara, hranu za stoku obezbjeđuje na 160 hektara zemlje.

O onome što ih tišti raspravljali su poljoprivrednici ovog kraja u selu Tolisa u podnožju planine Trebave. Problem proizvođača mlijeka u Srpskoj je kažu niska otkupna cijena mlijeka, koja ne može pokriti sve veća ulaganja u proizvodnju.

U ovom se udruženju okupilo oko 25 članova, a kako procjenjuju svi zajedno proizvedu na svojim farmama oko 2,5 miliona litara mlijeka na godišnjem nivou. Opstanak mljekarstva tvrde garantuje cijena 80 pfeninga po litru mlijeka.

Situacija nije sjajna ni u sektoru tova junadi i uzgoja svinja. Sve kreće od ratarstva, a ove jeseni na tom polju loše vijesti, ipak raditi se mora kažu proizvođači.

Na stočarskim farmama žitarice uglavnom završavaju u ishrani stoke, kako bi se posao održao.

U ovom udruženju koje pored mljekara okuplja i poljoprivrednike iz drugih sektora proizvodnje kažu da imaju korektnu saradnju sa lokalnom zajednicom, ali izdvajanja za poljoprivredu bi napominju trebalo da budu veća.

Opština Modriča izdvojiće iz budžeta oko 280.000 KM za podsticaj poljoprivrednim proizvođačima u ovoj i za zaostale obaveze iz prošle godine. Isplaćeni su i zaostali podsticaji.

Problem nedostatka radne snage i neobrađenih oranica evidentan je i na području ove opštine. Cilj je vratiti život na selo rečeno je na godišnjem neformalnom druženju sa modričkim poljoprivrednicima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *