PD “Semberija”: Uljana repica izvezena na tržište Turske /VIDEO/

Klimatske promjene sve više dolaze do izražaja, a ove godine pomjeraju i zacrtane oprimalne rokove za radove u sektoru ratarske proizvodnje. Na Poljoprivrednom dobru Semberija koje raspolaže površinom od 2.500 hektara obradive oranice ovih se dana bere kukuruz, zasijana je uljana repica, a pet dana prije isteka oprimalnog roka počela je sjetva ječma i pšenice. Uz raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo, poslovi bi trebalo da budu realizovani na vrijeme.

Oktobarske padavine prekinule su sjetvu uljane repice, pa je na preostalih 90 hektara zasijana ovih dana.

Ukupna površina pod uljanom repicom ove jeseni prostire se na 420 hektara, što je više u odnosu na realizovanu sjetvu prošle godine.

U ratarskoj proizvodnji veoma je važan plodored, pa tako i uvođenje treće kulture na njive, što veoma bitnu ulogu igra i u ukupnim ulaganjima u ovom poslu jer se mogu ostvariti i određene uštede kada je o agrotehnici riječ. Tako je i uljana repica s razlogom zauzela značajnu obradivu površinu na imanju ovog dobra. Tržište traži ovu uljaricu, a kompletan rod uljane repice izvezla je ove godine PD Semberija na tržište Turske.

Pšenica će biti zasijana na oko 600 hektara zemlje. Značajne zalihe fosfora u zemljištu, omogućavaju da se u jesenjoj sjetvi odstupi od primjene mineralnih đubriva koja su na veoma visokoj cijeni.

Ratarska i stočarska proizvodnja na ovom imanju nadopunjavaju jedna drugu, pa tako je na obradive površine dobro došao i stajnjak sa farmi PD Semberije.

U proizvodnji je trenutno na farmi oko 330 muznih grla, nakon oteljaja već u decembru taj broj će biti oko 400. Obezbijeđena je i dovoljna količina stočne hrane za ishranu grla, spakovano je oko 4.500 tona silaže, te pripremljena kvalitetna sjenaža. Otkupna cijena za sada ista kakva je i bila.

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj ove godine je isplaćeno više od 50 miliona podsticaja, a dinamika isplate je za oko osam odsto bolja nego prethodne. Dinamikom isplate podrsticaja zadovoljni i na PD Semberija.

U atarima Novog Sela instalisani su savremeni sistemi navodnjavanja, koji su ove godine bili na zadatku kako bi od vrelina sačuvali sjemensku proizvodnju kukuruza, ipak usljed ekstremne suše prinosi u ovom sektoru proizvodnje umanjeni.

Ipak posmatrajući cijene žitarica, ove godine ima mjesta i za blagi optimizam u ratarskoj proizvodnji.

Sve do sada ostvareno u poslu i proiozvodnji uprkos teškoj godini za poljoprivredu, nagovještava da će PD Semberija i ovu godinu završiti sa dobiti i pozitivnim poslovnim rezultatom.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *