Ovce “Il de Frans” se odomaćile na pašnjacima u Srpskoj /VIDEO/

Uzgoj ovaca radi mesa veoma je rasprostranjen u Evropi. Jedna od najboljih rasa za gajenje već se odomaćila i na farmama u Srpskoj. Uzgoj Il de Frans pasmine preporučuje se onima koji imaju intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Predrag Jevtić iz Srebrenice gaji ovce iz Francuske pasmine “il de frans” s najboljim nivoom genetske garancije u svijetu, pasminе koja je sposobna da se prilagodi svim uzgojnim uslovima i područjima. Ova rasa je tvrdi on poučen iskustvom, predodređena za uzgoj na našim područjima.

Potražnja za priplodnim materijalom u ovom dijelu Srpske sve je bolja, s obzirom da je ova mesnata rasa prepoznata na tržištu. “Il de Frans” je popularan kod proizvođača jagnjetine zbog visokokvalitetnog mesa.

Pero Stević iz Balatuna kod Bijeljine uzgaja Il de Frans rasu ovaca a u njegovom stadu je kaže danas više od 100 grla. Kao i svaka životinja i ova rasa ovaca zahtijeva dobru i kvalitetnu ishranu kaže ovaj domaćin, ako ne hraniš dobro genetika napominje on ne vrijedi ništa.

Bilo bi dobro da su podsticaji po ovci veći napominju uzgajivači, dok je kod nas kako navode  taj podstricaj 9 KM po grlu, u Brčkom je 100 KM. Ova godina je za proizvodnju hrane bila teška zbog suše, ali se dovoljna količina hrane za ishranu ovaca tokom zime uspjela obezbijediti.

Osim izuzetno kvalitetnog mesa, popularne su zbog izvanrednog dnevnog prirasta jagnjadi i velike plodnosti. Uzgajivači kažu da je teorija kako su ove ovce dobre majke i kako jagnjad brzo napreduju, dokazana i u praksi.

Dok se na brojnim gazdinstvima uglavnom drže muzne krave, a rjeđe stada ovaca, ima i primjera gdje je ovčarstvo primarni posao u kojem su se mnogi dobro snašli. Sve je pričaju počinjalo od manjeg broja ovaca u stadu, pokretač bili volja i ljubav, a danas se ovčarstva rado prihvatila i kompletna porodica.

Njihove ovce već su dobile mnogobrojne nagrade na sajmovima poljoprivrede i stočarstva. Sa peharima i priznanjima vratili su se naši sagovornici i sa ovogodišnjeg devetnaestog sajma Interagro.  Svako priznanje i podsticaj razlog su kažu više da se ovčarstvo održi, širi i unapređuje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *