Pomen poginulim pripadnicima Četvrtog odreda Specijalne brigade policije /VIDEO/

Četvrti odred Specijalne brigade policije Republike Srpske obilježio je danas u Bijeljini 31 godinu od formiranja pomenom i odavanjem počasti za 17 pripadnika koji su položili život u stvaranju i odbrani Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Siniša Karan rekao je novinarima da je Specijalna brigada tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata brojala 1.500 pripadnika i da su 144 pripadnika Specijalne brigade u svih devet njenih odreda dali život i utkali ga u temelje Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, za slobodu Srpske živote su dali 782 pripadnika MUP-a.

“Obilježavanja godišnjica svih naših odreda su i prilika da im se svima još jednom poklonimo, damo dužnu pažnju, ali i vrijeme kada moramo reći da svi mi koji smo naslijedili slobodu koja se zove Republika Srpska, koju su nam oni dali, imamo pravo, obavezu i dužnost da čuvamo Republiku Srpsku”, poručio je Karan.

On je dodao da je u MUP-u nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata 31 policajac izgubio život u obavljanju službenih dužnosti, čuvajući Republiku Srpsku, te naveo da je posljednji policajac ubijen u obavljanju službene dužnosti Nenad Marković iz Bijeljine.

“Republika Srpska je teško bila napadnuta u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i znali smo ko je i kakav bio naš neprijatelj, ali Republika je napadnuta i danas, ne samo od jednog građanina /Kristijana/ Šmita, koji najbolje zna da nije visoki predstavnik, gori od Šmita svih ovih godina je Ustavni sud BiH koji ga je trebao osporiti kao zakonodavca“, zaključio je Karan.

Ratni komandant Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Ratomir Draganić je u izjavi novinarima podsjetio na slavni ratni put ove jedinice i njene poginule heroje koji su, kako je rekao, dali najveći doprinos stvaranju Republike Srpske.

On je podsjetio da je cilj djelovanja Četvrtog odreda Specijalne brigade policije bio zaštita teritorije i stanovništva Republike Srpske od muslimanskih agresora i dodao da ne postoji ratište gdje borci ove jedinice nisu bili, tamo gdje je bilo najteže.

“Naši heroji ne smiju biti zaboravljeni”, poručio je Draganić i citarao zapis sa spomen-obilježja koje se nalazi ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina – “Heroji ne umiru, oni hrabro ginu da bi vječno živjeli”.

Ratni zamjenik komandanta Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske Ljubiša Borovčanin kaže da je po svojoj strukturi i djelovanju tokom rata ova jedinica bila slika Republike Srpske i da su njeni pali heroji omeđili Srpsku.

Nakon pomena poginulim borcima, brojne delegacije položile su vijence na spomen-obilježje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *