Karan: Građanin Šmit i Ustavni sud najveći faktori destabilizacije BiH /VIDEO/

Nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić pozvao Tužilaštvo BiH da istraži njegove navode u vezi nelegalnog boravka Kristijana Šmita u BiH, iz te pravosudne institucije odgovorili su da od bezbjednosnih agencija nisu dobili izvještaje.

Tužilaštvo BiH nije od agencija za sprovođenje zakona, zaprimilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnosti Tužilaštva BiH – odgovorili su iz Tužilaštva na pitanje da li će pokrenuti postupak protiv Kristijana Šmita na osnovu dokaza koje je Nešić iznio u javnost.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da je Republika Srpska napadnuta, ne samo od građanina Kristijana Šmita, te ocijenio da je od njega gori Ustavni sud BiH kao najveći faktor destabilizacije.

Profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloš Jovanović ocijenio je za Srnu da je jako važno da rukovodstvo Republike Srpske istraje na svojoj poziciji o nelegitimnosti Kristijana Šmita jer nema sumnje da nije izabran onako kako bi trebalo birati visokog predstavnika u BiH i samim tim nema ni legalitet, ni legitimitet.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić izjavio je da je legitimitet Kristijana Šmita ozbiljno uzdrman, zbog čega je opravdan apel ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića da Šmit mora poštovati institucije BiH i njene zakone, uključujući i one koji se odnose na oružje.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je juče da je od Granične policije BiH obaviješten da je Šmit lani unio tri “duge cijevi” u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

On je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, te dodao da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *