Održana stručna rasprava o aktuelnom stanju u oblasti migracija /VIDEO/

U organizaciji Fondacije „Lara“ juče je održana stručna rasprava o aktuelnom stanju u oblasti migracija i rizicima od trgovine ljudima u migracionim tokovima. Nakon zaključene diskusije, konstatovano je da nadležnim organima za sada najveći problem identifikacija migranata, jer većinom ne posjeduju putne isprave.

Pripadnici nadležnih institucija u BIH nisu imali zabilježen znatan broj prekršaja, pa čak ni kršenja javnog reda i mira , kada su u pitanju migracioni tokovi ,što pokazuje da građani ne bi trebali imati ksenofobiju prema licima koja su u tranzitu kroz našu zemlju , navodi Dragana Petrić programski koordinator Fondacije „Lara . Nakon održane stručne diskusije , zaključeno je i da se na terenu među migrantima najčešće susreću sa muškarcima različitih starosnih grupa , a da žena i djece u posljednje vrijeme ima znatno manje.

Iznesen je i podatak da lica afroazijskog porijekla imaju na mobilnim telefonima tačnu rutu po kojoj treba da se kreću , te koordiniraju između sebe i razmjenjuju informacije o stanju bezbjednosti onog mjesta u kojem se nađu.

Skup sa ciljem razmjene iskustava nadležnih organa , organizovan je od strane Fondacije “Lara” u saradnji Ministarstvom bezbjednosti BIH,  a u okviru  kampanje „Podizanja svijesti javnosti o trgovini ljudima u migracionim tokovima“. Jedan od povoda okupljanja jeste i dolazeći 18. oktobar kada se obilježava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *