Polovina agrarnog budžeta ide u mljekarski sektor

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je prošle godine od 75 miliona KM u agrarnom budžetu više od 30 miliona plaćeno samo za premije za mlijeko, što znači da je praktično polovina budžetskih sredstava uložena samo u mljekarski sektor.

On kaže da se od prerađivača mlijeka očekuje da imaju osjećaj za proizvođače jer jedni bez drugih ne mogu, posebno u situaciji kada je kriza.

“Zajedno sa mjerama Vlade Republike Srpske mislim da ćemo pregurati ovu krizu, uspjeti u budućem periodu da obezbijedimo uslove za same proizvođače, za naše mljekare i uz sredstva koja su dodatno obezbjeđena da ćemo ne samo ovom sektoru nego i drugim obezbijediti da mogu da prežive krizni period koji nas je zatekao ne samo u ovoj nego u protekle tri godine” , rekao je Pašalić nakon što je sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem posjetio farmu “Jokić” u Velikoj Ilovi kod Prnjavora.

Pašalić je podsjetio da je iznos premije 25 feninga po litru mlijeka, isplaćuje se svakog prvog u mjesecu i redovna je, ali i da postoji dobra dinamika isplate podsticaja koja će biti nastavljena i u budućem periodu.

Poljoprivredni proizvođač Zlatko Jokić kaže da mljekari nisu zadovoljni otkupnom cijenom mlijeka jer su ih sva poskupljenja dovela u nezahvalnu poziciju, praktično na rub postojanja.

“Teško je pričati o zadovoljavajućem iznosu. Tražili smo da to bude 95 feninga, pojedine mljekare su dale saglasnost da se za april cijena poveća za četiri feninga što nije dovoljno. Sadašnja cijena je prosječno oko 60 feninga, mljekare daju većim proizvođačima količinske stimulacije i ona se kreće do 70 feninga po litri, a sa ovim povećanjem je nedovoljno da se opravdaju ulaganja i investicije u proizvodnji” , pojašnjava Jokić.

On je izrazio uvjerenje da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo imati razumijevanja i u dogledno vrijeme iznaći način kako da se prevaziđe sadašnja situacija.

S druge strane, ističe on, podsticaji proizvođačima znače mnogo i da je dio sredstava predviđen kroz kapitalne investicije ogromna stavka.

“Problem nam predstavlja nedostatak radne snage zbog čega moramo investirati u opremu, modernizaciju i automatizaciju proizvodnje. Sve kapitalne investicije su ispoštovane u potpunosti što je ogroman iskorak od strane Vlade i resornog ministarstva” , rekao je Jokić.

On je dodao da je na farmi ove godine planirana ukupna investicija od oko 100.000 KM za nabavku priključnih sredstva i opreme za mini siranu.

Osim mljekarske, na farmi “Jokić” zastupljena je i ratarska proizvodnja za vlastite potrebe, te sertifikovana biljna organska proizvodnja, dok je u toku sertifikacija organske stočne proizvodnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.