Poljoprivrednici se spremaju za majske proteste /VIDEO/

Propala su tri pokušaja da BiH uvede mjere zaštite domaće proizvodnje. Samo u posljednjih sedam dana dva puta na sjednici Savjeta ministara BiH nije prošla odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine. Ova odluka ponovo će se naći na narednoj sjednici, potvrdio je Staša Košarac.

Košarac dodaje da prijedlog da se uputi nota verbale Savjetu SSP-a i da se to naloži Ministarstvu spoljnih poslova BiH nije prihvaćen jer ga je odbila Bisera Turković. Kaže da  u drugim zemljama već postoje prelevmani, te da je obaviješten da i Srbija uvodi carinsku stopu za neke proizvode.Nismo ni očekivali da će i u drugom krugu to proći nakon svih indolentnih stavova  vezanih za ovaj problem, kažu poljoprivrednici. Oni su prije sedam dana na sastanku u Bijeljini odlučili da zbog neuvažavanja njihovih zahtjeva od strane nadležnih 4. maja izađu traktorima na proteste te da blokiraju carinske prelaze.

Očito je da pojedini ministri smatraju poljoprivredne proizvođače u BiH nekom nižom vrstom, građanima drugog, trećeg, petog reda i da oni apsolutno ne zaslužuju njihovu pažnju. Tako da smo mi prinuđeni da izađemo na granice i da tu tražimo svoja prava, kaže Stojan Marinković ističući da su zahtjevi poljoprivrednika opravdani.

Demantuje da bi uvođenjem prelevmana poskupilo meso i mesne prerađevine na domaćem tržištu.

Muči nas prekomjeran uvoz i pad otkupne cijene koja je ispod svih pragova rentabilnosti i imamo debele razloge da zaštitne mjere budu uvedene kako bi se osigurao opstanak sela a s njim i milionski prihodi u budžet kroz uvozne takse i carine, rečeno je u Bijeljini.

U stavivima su poljoprivrednici iz cijele BiH jedinstveni.

Na proteste izlazimo, odlučni su u stavu poljoprivrednici koji pozivaju ostale učesnike u saobraćaju da ih razumiju jer će kako kažu 4. maja traktorima blokirati granične prelaze.

Prestanite štititi uvozni lobi, uvedite mjere i zaštitite proizvodnju i osigurajte opstanak poljoprivrede i stanovništva na ovim prostorima, poručili su iz Bijeljine predstavnici poljopribvrednih udruženja .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *