Pri kraju izrada programa koji predviđa mjere za snažnije selo i gazdinstva u Semberiji /VIDEO/

U Bijeljini je održan sastanaka predstavnika ministarstva poljoprivrede, Agrarnog fonda Grada Bijeljina, IRB-a RS i Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina na kojem je bilo riječi o mjerama podrške poljoprivrednicima u Semberiji tokom 2021. godine. Sredstva za agrar u Semberiji su uvećana skupštinskim amandmanom u završnoj fazi je i izrada Programa razvoja poljoprivrede i sela koji za cilj ima osnaživanje malih poljoprivrednih gazdinstava. Realizacija programa imaće snažnu podršku resornog ministarstva i IRB-a Srpske.

Poljoprivrednici u Semberiji ove godine mogu računati na više novca iz kase Agrarnog fonda. U podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji biće usmjereno 1,4 miliona KM što je za 300.000 KM više nego lane. Dok se priprema Pravilnik i program trošenja sredstava za ovu godinu, intenziovno se radi na Programu razvoja poljoprivrede i sela Grada Bijeljina u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednim fakultetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Razrađuju se i mogućnosti na koji način realizovati mjere predviđene programom.

Vlada i ministarstvo poljoprivrede daju punu podršku razvoju poljoprivrede u Semberiji. Samo prošle godine u ovaj poljoprivredni kraj Srpske usmjereno je podsticaja u vrijednosti od 18,7 miliona maraka, dok je 2019. godine taj iznos bio oko 14,7 miliona KM.

Ovo je inicijalni sastanak sa IRB-om i predstavniucima ministartva kako bi naš program koji donosimo za period od tri godine što kvalitetnije uradili, kažu u resornom odjeljenju. CIlj je ističu naći rješenja u koja bi mogli uključiti i Investiciono razvojnu banku kako bi omogućili što kvalitetniju realizaciju mjera predviđenih ovim programom.

Ključ svega je podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima.

Cilj nam je da i mali poljoprivredni proizvođači unaprijede i prošire proizvodnju te da u narednih tri do pet godina budu robni proizvođači, ističe Trivković.

IRB je i do sada kroz svoje mjere podržavala domaću privredu, pa će i ovaj program imati podršku, rečeno je.

Projekat je napominju kvalitetan i razrađen do tančina sa jasnim utroškom sredstava i benefitima za razvoj poljoprivrede i sela na području Smberije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *