Proizvođači u Srpskoj počinju uzgajati industrijsku konoplju, posao zahtjevan ali unosan /VIDEO/

Novim Pravilnikom resornog ministarstva stvoreni su povoljni uslovi da poljoprivrednici prionu na posao i krenu u proizvodnju industrijske konoplje. Zainteresovanih ima, pa će ove godine na parcelama od Banjaluke do Bijeljine biti zasnovana pionirska proizvodnja. Koja sve pravila treba ispuniti kako bi se ušlo u ovaj posao ?

Namjera nam je da vratimo tradiciju uzgoja industrijske konoplje u Semberiju. Ovdje je nekada decenijama unazad, uzgajana i prerađivana , a korištena je u građevinarstvu, pojašnjava Simo Laketić, koji će po prvi put ove godine industrijsku konoplju zasijati na svom imanju na 1,8 hektara oranice- za građevinske i medicinske svrhe.. Ovaj pionirski posao, odmijeniće onaj tradicionalni u uzgoju žitarica, koje je kažu u Semberiji, postalo sve nerentabilnije proizvoditi.

Novim Pravilnikom resornog ministarstva postupak od nabavke sjemena do uzgoja je pojednostavljen. Od kako je Pravilnik stupio na snagu zaprimljeno je do sada 18 zahtjeva, a izdato 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje.

Da bi dobili odobrenje, osim dokaza da nisu osuđivani za zloupotrebu opojnih droga, proizvođači moraju da budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, te moraju zasijati minimalno jedan hektar.

Kontrolu i nadzor kompletnog procesa proizvodnje vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove i MUP.

Čim je Pravilnik izašao aplicirali smo za dozvolu za uzgoj i dobili smo je, priča Simo Laketić i pojašnjava da je u toku procedura dobijanja dozvole za posrednika uvoznika sjemena kako bi otpočela i sjetva koju treba obaviti u aprilu ili maju, dok je septembar predodređen za žetvu.

Česte padavine pomjerile su ove godine i rokove sjetve, pa su inače svi poslovi u atarima na čekanju. A posao uzgoja industrijske konoplje je odgovoran i veoma zahtjevan, krenuvši od pripreme zemljišta. Obavezan je međuredni razmak od dva metra kako bi se biljke sačuvale od bolesti i insekata, a bez hemijske zaštite. Sasvim je izvijesno da u svemu ljudski rad igra najznačajniju ulogu.

Na samom početku sasvim novog posla u poljoprivredi ne treba u prvi mah računari na finansijski efekat.

Unazad dvije godine interesovanja za ovu proizvodnju ima u Srpskoj kažu u ministarstvu. Međutim, pandemija je prošle godine zainteresovane uzgajivače spriječila da nabave sjeme, tako da u 2020.-oj nije došlo do podizanja zasada.

Ako proizvodnja zaživi, moglo bi se razmatrati i o posebnoj podsticajnoj podršci.

U Evropi je industrijska konoplja skinuta s liste biljaka iz kojih se može dobiti droga. Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje, a ona nije dozvoljena licima koja su osuđivana zbog zloupotrebe droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *