Počinje izgradnja fabrike Sinofarm vakcina u Srbiji /VIDEO/

U BiH je u posljednja 24 sata registrovano još 794 novozaraženih, preminule su 22 osobe. Broj novozaraženih u Srbiji nastavlja da raste, Beograd ima četverocifrene brojeve zaraženih. U Zemunu danas počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”. Aleksandar Vučić je poručio da je ponosan što Srbija zajedno sa kineskim i emiratskim partnerima, pokušava i čini se uspeva da reši i deo nekih globalnih problema.

Od 828 testiranih uzoraka u RS, korona virus je potvrđen kod 376 osoba, preminulo je šest pacijenata. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.111 uzoraka, od čega su 393 pozitivna na virus korona. BiH će uskoro imati i vakcine proizvedene u Srbiji.

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da će fabrika vakcine za koju je danas postavljen kamen temeljac, biti jedna od najmodernijih, i da je njena izgradnja važna osim za Srbiju i za cijeli region. Danas  je svečano ozvaničen početak radova fabrike za proizvodnju kineskog Sinofarma u zemunskom naselju Soko Salaš. Fabrika se gradi uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mjesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sljedeće godine. Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati cjelokupan proces proizvodnje.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će biti uvedene kovid propusnice, Vučić je rekao da krizni štab odlučuje o tome. Nije lako uvesti obaveznu vakcinaciju, kazao je.

Broj novozaraženih u Srbiji nastavlja da raste. Beograd je jedini grad sa četvorocifrenim brojem novooboljelih, a osam gradova bilježi trocifren broj novih slučajeva koronavirusa. Zamjenik direktora Kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković kaže za RTS da očekuje i više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je, dodaje, pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti. KC Niš ponovo ulazi u kovid sistem.

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbjednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena. Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemijske situacije u zemlji, navode u Briselu I Hrvatska je prema korona karti Evropskog centra za spriječavanje i liječenje bolesti od danas cijela crvena. Već nekoliko sedmica u nizu stanje u Hrvatskoj se na karati ECDC-a mijenja nagore.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *