Počela sedmica urbane mobilnosti /VIDEO/

Nizom aktivnosti primjerenih za građane svih uzrasta, a kojima će biti promovisani aktivni načini kretanja, odnosno alternativna prevozna sredstva, Grad Bijeljina će od 16. do  22. septembra drugi put obilježiti Evropsku sedmicu urbane mobilnosti (ESUM).

– Planirane aktivnosti održaćemo u saradnji sa partnerima iz privatnog, javnog i nevladinog sektora, a u skladu sa Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja. S obzirom na to da je Grad Bijeljina strateški opredijeljen da promoviše urbanu mobilnost i realizuje aktivnosti koje će doprinijeti boljem kvalitetu života građana, na 39. sjednici Skupštine Grada jednoglasno je usvojen Plan održive urbane mobilnosti. Tokom izrade Plana mapirali smo područja koja su atraktivna za biciklistički i pješački saobraćaj. Anketirano je preko 4.500 građana, a rezultati istraživanja pokazuju da je više od 80 odsto zainteresovano da koristi bicikl kao način prevoza. Takođe, rezultat ankete ukazuje na skromno zadovoljstvo građana postojećom biciklističkom infrastrukturom, što je Gradskoj upravi pokazatelj u kom pravcu da razvija gradski saobraćaj – pojasnila je Ankica Todorović, šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

Što se tiče aktivnosti koje su u planu tokom Evropske sedmice urbane mobilnosti, Todorovićeva je, između ostalog, najavila vježbanje na otvorenom prilagođene djeci sa posebnim potrebama, rolanje pored uređenog kanala „Dašnica” i revijalnu vožnju biciklima koja će biti održana u nedelju, trasom od kružnog toka kod MUP-a do Eko-centra „ Jezera” i nazad.

– Takođe, u toku je fejsbuk kampanja za sliku na biciklu koja dobije najviše lajkova, uz promociju lokacija u našem gradu koje su pogodne za vožnju bicikla. Pobjednička fotografija biće odabrana u utorak, kada se završava sedmica urbane mobilnosti uz dodjelu prigodnih nagrada. Bitno je podsjetiti da je Gradska uprava od prošle godine postavila 26 novih postolja za bicikle, u blizini najvažnijih ustanova i institucija, koji se aktivno koriste – navela je Todorovićeva.

Mile Pejčić, savjetnik Gradonačelnika Bijeljine, pozvao je sugrađane da se priključe Evropskoj sedmici urbane mobilnosti i pronađu aktivnost koje im odgovaraju.

– Na taj način zajedno radimo ono što je najteže, a to je promjena svijesti i načina života – istakao je Pejčić.

Navedene aktivnosti biće realizovane u partnerstvu sa Udruženjem građana „Eko-put”, predstavnicima privatnog sektora – firmom „M-bajk”, Tehničkom školom „Mihajlo Pupin”, Policijskom upravom Bijeljina i Centrom za kulturu „Semberija”.

Pored najavljenih aktivnosti, a u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, tokom ESUM u Bijeljini će biti organizovani i koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije i treninzi na otvorenom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *