Počela isplata podsticaja za povećanje plata radnika

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske počelo je danas isplatu podsticaja za povećanje plata radnika za one privredne subjekte koji su podnijeli zahtjeve za obračunski period jul-decembar 2020. godine.

Privredni subjekti koji su povećali plate imali su mogućnost da do 1. marta 2021. godine podnesu zahtjev putem aplikacije “e-podsticaj”, koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Za podsticaje koji se isplaćuju za treći obračunski period od stupanja na snagu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, prijavilo se ukupno 428 privrednih subjekata, a za podsticajna sredstva obuhvaćeno je više od 30.000 radnika, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Kada je riječ o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom mjerom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti, a najviše interesovanja iskazali su oni iz prerađivačkog sektora.

Ministarstvo privrede i preduzetništva i Poreska uprava Republike Srpske pristupili su finalnoj obradi pristiglih zahtjeva nakon čega će svim privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na podsticaje biti izdata rješenja, te izvršena isplata podsticajnih sredstava.

Budžetom za ove namjene u toku 2021. godine predviđeno je pet miliona KM, a u skladu s Akcionim planom rada Vlade Republike Srpske i Ministarstva privrede i preduzetništva na jesen je predviđena Analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske.

Nakon toga će se pristupiti razgovoru sa partnerima kako bi se pronašli najbolji modaliteti za rasterećenje rada u privredi po ovom osnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *