Pješacima ispisano manje kazni

Pješaci širom Republike Srpske se sve više pridržavaju pravila koja su propisana od strane policije i napisano im je manje kazni za prelazak mimo pješačkog prelaza.

Kako su rekli iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, u prvih šest mjeseci ove godine evidentirana su 562 prekršaja koja su počinili pješaci prelazeći put mimo obilježenih pješačkih prelaza ili posebno izgrađenih prelaza.

“U istom periodu 2021. godine zbog istog prekršaja sankcionisano je 647 pješaka. U prvoj polovini ove godine za ove prekršaje izrečeno je ukupno 22.590 KM, a 2021. godine 25.930 KM novčane kazne”, pojasnili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema njihovim riječima, svake godine u saradnji sa drugim subjektima koji se bave bezbjednošću saobraćaja učestvuju u preventivnim kampanjama kako bi se pješaci pridržavali pravila, ali i bili zaštićeni od strane vozača.

“To su kampanje ‘Zaštitimo pješake u saobraćaju’, ‘Pješaci, oprez’, ‘Budi vidljiv – ne budi figura’ i slične. Takođe, Ministarstvo sprovodi i represivne akcije s akcentom na ‘Odnos vozač – pješak'”, naglasili su iz MUP-a Republike Srpske.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je da broj prekršajnih naloga najviše zavisi od broja kontrola pripadnika policije.

“Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su pješaci ove godine disciplinovaniji i da više poštuju propise. U svakom slučaju, na ponašanje pješaka utiču preventivne kampanje i kontrola učesnika u saobraćaju. Ovaj broj kažnjenih pješaka na ukupan broj prekršaja u saobraćaju je veoma mali, što znači da se policija manje i bavi kontrolom pješaka”, naveo je Radović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, situacija se u nekoj mjeri poboljšava što se tiče pješaka kao učesnika u saobraćaju i ona direktno zavisi od broja sprovedenih kampanja i ljudi do kojih je došla vijest da se pridržavaju svih pravila.

“Promotivne kampanje mnogo koštaju, a i mi kao Agencija smo ograničeni sredstvima, te se oglašavamo koliko možemo. Plaćamo oglašavanje preko društvenih mreža da bi se povećala vidljivost. Radimo sa predškolskim uzrastom, te smo ove godine obišli 18 opština i obuhvatili blizu 2.000 djece u nižim razredima osnovnih škola i svima podijelili bojanke i slikovnice na temu ‘Pješke bez greške sa Mirkom i drugarima’ kako bismo ukazali mališanima koliko je bitno da se ulica prelazi na pješačkim prelazima. Edukacija je veoma važna i daje dugoročno rezultat. Dosad je ovu predstavu pogledalo od 15.000 do 20.000 djece u Srpskoj”, zaključio je Radović.

(Nezavisne)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *