Patrijarh Porfirije poručio narodu: Čuvajte pravoslavnu vjeru

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima na Trgu Srbija u Istočnom Sarajevu da treba da čuvaju pravoslavnu vjeru i žive po njenim načelima.

“Ona je uvod u ljubav, put ka Bogu, put ka sebi i drugome”, istakao je patrijarh Porfirij obraćajući se hiljadama stanovnika Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije koji su ga dočekali na Trgu Srbija.

On je rekao da bez žive jevanđeljske vjere nije moguće biti ni čovjek, a kamoli koristiti i umnožavati darove Božije koje smo dobili kao pojedinci i kao narod.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost za prisustvo mitropolitima dabrobosanskom Hrizostomu i crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima, sveštenstvu, predstavnicima vlasti, kao i vjerujućem narodu.

“Gospod me je odredio da budem pastir svome narodu, svojoj crkvi, pripadnicima svoje vjere, da svoj narod vodim u blagodeti Božijoj kako bi upoznavajući Boga, izgrađujući jedinstvo s njim u Crkvi kao tijelu Hristovom, mogao da bude nasljednik carstva nebeskog”, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije izrazio je radost što će na Trgu biti izgrađen pravoslavni hram, za koji je rekao da treba da bude mjesto sabiranja, molitve, vrline, izgrađivanja duhovnog zdravlja, na kojem će danas sabrani biti živi hram Hrista i crkve njegove.

On je blagoslovio okupljene, grad, zemlju i sve ljude koji tu žive, te im poželio mir.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom zahvalio je patrijarhu što se odazvao pozivu da posjeti Sarajevo i Istočno Sarajevo, navodeći da je najvažniji susret čovjeka sa čovjekom, susret naroda sa svojim patrijarhom, svojim arhijerejima.

“Vaša svetosti, ovaj narod je narod Svetoga Petra Dabrobosanskog, mučenika, ispovjednika vjere, koji je i u težim prilikama i neprilikama svjedočio vjeru u Hrista Gospoda i u čemu ga ništa nije moglo pokolebati”, istakao je mitropolit Hrizostom i dodao da ovaj narod zna put i istinu, i taj put slijedi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je patrijarhu Porfiriju, mitropolitima, vladikama i sveštenstvu za posjetu Istočnom Sarajevu, kao i svima koji su dolaskom uveličali ovaj dan.

“Vjerujemo da će molitve našeg patrijarha dovesti da Istočno Sarajevo bude još bolje nego danas i da sve svoje greške ispravimo”, rekao je Ćosić, a sve prisutne je pozdravio i blagoslovio arhijerejski namjesnik sarajevski Čedo Đureinović.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *