Pašalić: Reagovaćemo prema sektorima poljoprivrede koji budu ugroženi i u ovoj godini /VIDEO/

Vlada Republike Srpske usvojila je ovih dana plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za ovu godinu u ukupnom iznosu od 75 miliona KM.

Od tog iznosa za podršku tekućoj proizvodnji biće izdvojeno 54,3 miliona KM, podršku dugoročnom razvoju 14 miliona KM, a za sistemske mjere 6,7 miliona KM. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić naglašava za TV Arena da je za agrarni budžet za 2022. godinu određeno 75 miliona KM, ali napominje da će za poljoprivredu, sa ostalim sredstvima, poljoprivrednicima biti na raspolaganju 150 miliona KM.

Prošle godine izdvojili smo više od 30 miliona KM iz Kompenzacionog fonda, podsjeća Pašalić i dodaje da će sve potrebe kada je u pitanju poljoprivreda namirivati i u ovoj godini iz tog fonda.

Cilj je da bude održan kontinuitet u isplati premije za mlijeko, s obzirom da se posljednjih nekoliko godina bilježi dobra dinamika u isplatama prema poljoprivrednicima.

Premija za mlijeko ostaje na istom nivou i u ovoj godini. Prošle godine mljekarima je za premije isplaćeno 29,9 miliona KM, a zabilježen je rast u proizvodnji. Problemi u poljoprivredi nekih evropskih zemalja potpuno su isti kao i problemi sa kojima su suočeni poljoprivrednici u BiH ističe Pašalić.

S druge strane moramo, ističe Pašalić, sredstva obezbijediti i za druge sektore poljoprivrede jer kako kaže ne mogu biti neki proizvođači povlašteni na uštrb nekih drugih i o tom balansu veoma dobro vodimo računa i neće se desiti da neki sektor bude ugrožen zato što je drugi favorizovan, naglašava on.

Tražićemo način kako i da pomognemo ratarima kaže resorni ministar.

Najveći dio republičkih sredstava namijenjenih poljoprivredi došao je upravo u Bijeljinu i prošle godine ističe Pašalić. Prošle godine iz agrarnog budžeta u ovaj kraj Srpske plasirano je oko 19,5 miliona KM, što je za deset miliona maraka više u odnosu na onaj iznos koji je ka semberskim poljoprivrednicima usmjeren u 2014. godini.

U posljednje tri godine u Bijeljini zajedničkim sredstvima Vlade i poljoprivrednika nabavljana su 284 traktora i oko 650 novih priključaka. Na ovu mjeru smo ponosni ističe Pašalić.

Mjera za kapitalne investicije podrazumijevaće i određene novine pa će biti  subvencionisana i nabavka kombajna, ali i nova oprema koja do sada nije bila predviđena Pravilnikom. Nastavlja se i izgradnja sistema za navodnjavanje i u ovoj godini širom Republike. Procjene govore da će mnogo više problema u poljoprivredi biti sa sušom i da čak ni ratarske kulture neće biti moguće proizvoditi bez navodnjavanja.

Jedan od glavnih izazova je kako motivisati ljude da ostanu na selu, a to nije samo pitanje ovog ministarstva. Veliki je problem da nam se gase gazdinstva svake godine jer mladi ne žele da se bave tim poslom i to je sve prisutan problem kako kod nas tako i u okruženju i Evropi, kaže Pašalić.

U 2021. godini uprkos suši i drugim problemima nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Zabilježene su veće cijene povrća i žitarica. Kod obima proizvodnje pad je zabilježen u proizvodnji kukuruza, ali kada posmatramo vrijednost proizvodnje značajnijeg pada nije bilo i kreće se oko 1,8 milijardi maraka bez učešća prehrambene industrije napominje Pašalić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *