Povrtari počeli novu sezonu, na pragu prva prihrana pšenice /VIDEO/

Posljednja dekada januara na seoskim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom povrća predodređena je za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa.

Počinje sjetva hibridnog programa povrća paprike, paradajza i krastavca, koji će stasavati u plastenicima a uglavnom su namijenjeni otvorenom tržištu. Proizvođači su sjeme već ranije pokupovali kako bi poslove obavili kako je kalendarom i predviđeno. U poljoprivrednim apotekama kažu da je snabdjevenost sjemenskim materijalom ranog povrća dobra, te da su cijene na prošlogodišnjem nivou.

Akcenat treba staviti na dobar odabir kvalitetnog hibrida sa određenim karakteristikama koje garantuju bolju prođu na tržištu, kažu stručnjaci.

U fazama nicanja biljaka proizvođači moraju voditi računa o osvijetljenosti, temperaturi i vlažnosti vazduha u rasadničkom prostoru.

U ovo doba godine proizvođači su prinuđeni da prostor u kojem proizvode rasad dodatno zagrijavaju s obzirom da su tokom noći i u ranim jutarnjim satima temperature često ispod nule.

I dok proizvođači ranog povrća započinju svoje poslove, ratari bi već za mjesec dana trebalo da obave prvu prihranu ozimih usjeva. Mnogi su pohrlili u poljoprivredne apoteke kako bi se na vrijeme snabdjeli đubrivima jer uprkos cijenama, jasno je ističu, kako oni, tako i struka, prvu prihranu u ovakvim okolnostima ne bi smjeli izostaviti.

Veoma visoke cijene mineralnog đubriva spriječile su mnoge jesenas da njive prihrane u sjetvi, što se već sada primjeti na usjevima u proizvodnim atarima.

Osim što je kraj ratara, poznato je da se u Semberiji na mnogim parcelama uzgaja i kupus, pa je sjeme ekstra ranih hibrida kupusa, vegetacije oko 55 dana već zasijano u drugoj polovini decembra. Ovih dana počinje sjetva onih hibrida koji će biti rasađeni na otvorenim poljima a čija je vegetacija oko 60 dana.

Volje za radom poljoprivrednici imaju jer posao kojim se bave im donosi značajne prihode, ipak zabrinutosti na startu nove sezone s razlogom ima jer ih brinu kako enormno visoke cijene tako i raspoložive količine azotnih đubriva na tržištu. Sličnu situaciju zapamtili su kažu u sezoni 2008. na 2009. godinu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *