“Više od godinu dana domaće svinjogojstvo zbog prekomjernog uvoza trpi ogroman tržišni udar” /VIDEO/

Kancelarija za veterinarstvo BiH odmah po saznanju pojave afričke svinjske kuge donijela je zabranu uvoza živih svinja, i domaćih i divljih, kao i sjemena, embriona i jajnih ćelija svinja iz cijele Sjeverne Makedonije, dok se zabrana uvoza mesa svinja i proizvoda porijeklom od mesa svinja odnosi samo na zaražene opštine u Sjevernoj Makedoniji – rekao je za “Glas Srpske” direktor Kancelarija za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da BiH nije ni imala značajniji uvoz životinja iz Sjeverne Makedonije, ali da je uvoz prerađevina bio ogroman.

Ukazuje Vasić i na to da je greška  što se zabrana odnosi samo za pojedine regije, zato što BiH veoma teško može pratiti u drugoj državi iz koje je oblasti koja životinja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da zabrana uvoza za domaće proizvođače u suštini ne znači ništa, jer skoro ništa se ni ne uvozi sa područja ove zemlje, jer oni imaju skuplju proizvodnju od nas.

Dok poljoprivredni proizvođači u BiH više od godinu dana ukazuju na potrebu uvođenja zaštitnih mjera kada je o prekomjernom uvozu mesa riječ, kako bi lakše prebrodili probleme i da bi se lakše izborili sa nelojalnom konkurencijom, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su neke zemlje znale iskoristiti i ovakve situacije kao što je trenutno ovaj slučaj sa Sjevernom Makedonijom da zatvore tržište i bar tako zaštite domaću proizvodnju.

Već godinu i po svinjogojstvo trpi ogromne tržišne udare i apsolutno se ne oporavlja, rekao je nedavno u našoj emisiji Slobodan Petrić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača svinja Srpske.

Stiče se kaže on utisak da ukoliko se ne interveniše u sektoru svinjogojstva i tokom ove godine čekajući neka bolja vremena, da su i uložena sredstva tokom prošle godine uludo potrošena.

I svinjare u Srpskoj u svjetlu brojnih poskupljenja i tržišnih turbulencija brine kako prihraniti polja pod žitaricama, jer je na tržištu kažu evidentna nestašica đubriva, a cijene previsoke.

Ako ne primjenimo agrotehniku, na prinose ne možemo računati, odatle i bojazan s obzirom da stanje sa đubrivom potresa i zemlje u okruženju, da li će kažu poljoprivrednici biti proizvedeno dovoljno hrane, odnosno žitarica koja će zadovoljiti kako potrebe ljudi tako i potrebe farmi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *