Pahor odbacio ideje o promjeni granica na Balkanu

Predsjednik Slovenije Borut Pahor odbacio je ideje o promjeni granica jer smatra da to nije moguće mirnim putem, ali je naglasio da podržava proširenje EU na zapadni Balkan.

Pahor je na konferenciji za novinare govorio situaciji na Balkanu, evropskoj perspektivi zemalja i nezvaničnom diplomatskom dokumentu.

On je rekao da nije upoznat o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom, javlja “24.ur”.

“Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje zapadnog Balkana u EU”, rekao je Pahor i pozvao lidere da sprovedu neophodne reforme.

Pahor je ocijenio da proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

“Spori tempo proširenja hladi povjerenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja”, ocijenio je Pahor.

On je rekao da će proširenje EU spriječiti pojavu ideja o promjeni granica na zapadnom Balkanu, koje smatra opasnim.

“Kao predsjednik Slovenije posjetio sam BiH sedam puta. Tokom posljednje posjete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat o non-pejper dokumentu. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promjeni granica”, istakao je Pahor.

Slovenački predsjednik smatra da bi brži proces integracije svih zemalja zapadnog Balkana u EU značajno ojačao njihov princip teritorijalnog integriteta, riješio njihova bilateralna pitanja i značajno ojačao stabilnost i bezbjednost regiona i cijele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.