Ovog ljeta ništa od nižeg poreza na hranu

Od zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH za usaglašavanje teksta Zakona o PDV-u, koji bi trebalo da donese niži porez na hranu, po svemu sudeći neće biti ništa, što praktično znači da ovog ljeta te zakonske izmjene neće biti usvojene.

Naime, formiranje komisije zapelo je na Predstavničkom domu jer su na prethodnoj sjednici propala dva prijedloga za imenovanje članova pomenute komisije. Kolegijum Predstavničkog doma tražio je da u komisiji budu Snježana Novaković Bursać (SNSD), Predrag Kožul (HDZ) i Šemsudin Dedić (SDA), dok je poslanik PDP-a Branislav Borenović tražio da umjesto Novaković Bursać bude Mirko Šarović (SDS). Za prvi prijedlog nije bilo opšte, a za drugi entitetske većine.

Nakon toga, lista na kojoj je Šarović upućena je na usaglašavanje Kolegijumu koji nije postigao saglasnost o prijedlogu Borenovića i njihov izvještaj naći će se na sjednici toga doma koja je zakazana za 27. ju­l.

– Uvijek nekakva većina ima prioritet u predlaganju. Kolegijum je predložio predstavnika Kluba SNSD-a, a onda su se oni dosjetili i uradili to što su uradili. Napravili su veliki problem u cijeloj priči. Kada dođe na red glasanje, svaki klub glasa po svojim stavovima. Ne bih da prejudiciram šta će biti na sjednici krajem mjeseca, ali mislim da su oni to bespotrebno uradili. Odgovorni su za komplikovanje situacije – rekla je “Glasu Srpske” Novaković Bursać.

S obzirom na teško narušene odnose na tom nivou vlasti, Novaković Bursać navodi da je teško očekivati da bude formirana ta komisija. 

– Neodgovorni ljudi su upućivali neodgovorne prijedloge. Pokušavaju se dodvoriti glasačima. S obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj živimo, ništa nas ne može iznenaditi – rekla je Novaković Bursać.

Borenović juče nije odgovarao na naše pozive, kao ni Šarović.

U formiranje komisije krenulo se prije više od mjesec jer je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio izmjene Zakona o PDV-u koje predviđaju nižu stopu poreza od pet odsto na hranu, ali i amandman Dušanke Majkić iz SNSD-a koji prvo nisu podržani u parlamentarnoj komisiji. Amandman se odnosi na to da bude nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, kako je to zatražila zaključkom Narodna skupština RS, umjesto one od pet odsto koja je, kao prijedlog SDS-a, usvojena u martu u Predstavničkom domu.

S obzirom na to da su usvojene u različitom tekstu, izmjene su morale ići na usaglašavanje na komisiju. Ispred Doma naroda u komisiju su određeni Dušanka Majkić, Amir Fazlić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ). Idući na potezu bio je Predstavnički dom.

Procedure

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ranije su najavili i da im je, kada bi bile usvojene izmjene Zakona o PDV-u, potrebno najmanje pola godine da usklade sve propise kako bi primjenjivali taj zakon.

– Potrebno je izmijeniti  dva softvera, odnosno jedan koji prati carinu i ulaz robe i drugi koji prati sistem PDV-a u unutrašnjem prometu. Za sve to potrebna je određena suma novca. Pored toga, i poreski obveznici morali bi mijenjati svoja softverska rješenja kako u maloprodaji, tako i u knjigovodstvu. Imali bi trošak po tom osnovu jer im niko ne bi na lijepe oči mijenjao softverska rješenja  – kazali su ranije u UIO.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *