Mladost i brzina kobna kombinacija: Smanjen broj poginulih u saobraćaju, evo šta je doprinijelo tome 

Već decenijama jul i avgust su, uz praznični januar, mjeseci s najviše poginulih u saobraćajnim nesrećama na drumovima u Republici Srpskoj, ali u posljednjih nekoliko godina situacija se popravlja.

Stručnjaci tvrde da kampanje za bezbjednost u saobraćaju nisu uzaludan posao, ali da su ipak najefikasnije represivne mjere koje provodi MUP RS, odnosno pojačane kontrole i oštrije kažnjavanje nesavjesnih vozača.

– Takav smo narod, ništa bez MUP i kažnjavanja, ali vjerujemo da i preventivne mjere imaju uticaja na veću bezbjednost – kaže za Srpskainfo Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Petrović podsjeća da su se prije 10 godina na prostoru Srpske dešavale 163 saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom godišnje, dok je prošle godine zabilježena 101 takva nesreća.

– Juli i avgust su najrizičniji mjeseci. Lani smo tokom ova dva ljetnja mjeseca imali 28 nesreća sa smrtnim ishodima, nadam se da će ove godine ovaj broj biti smanjen – kaže Petrović.

Ističe da u saobraćaju, pogotovo tokom ljeta, najčešće stradaju mladi, a da je prebrza vožnja ubjedljivo najučestaliji uzrok saobraćajnih nesreća sa kobnim ishodom.

– Kontrole su pokazale da čak 55 odsto vozača u Republici Srpskoj vozi brzinom većom od propisane ograničenjima – ističe Petrović.

Podsjeća da je u Srpskoj u toku kampanja čiji je cilj da se svima, a pogotovo mladim vozačima, ukaže na to koliko može biti opasna prebrza vožnja.

– Nastojimo da utičemo na mlade, pogotovo na srednjoškolce, koji su budući vozači, da na vrijeme steknu osjećaj odgovornosti i da postanu svjesni kakve sve rizike nosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju – rekao je Petrović.

Podsjećamo, statistike potvrđuju da je od 2013. do kraja 2018.  na drumovima RS poginulo 810 ljudi, ili u prosjeku 135 godišnje. Među stradalima je bilo najviše mladih, a nesreće s kobnim ishodom bile su najučestalije u julu i avgustu.

Kad se život preokrene

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Mladen Petrović, među preventivnim aktivnostima posebno ističe kampanju pod nazivom “Kad se život preokrene”.

– U toj kampanji učestvuju ljudi s invaliditetom, koji su preživjeli saobraćajne nesreće, ali su im ostale trajne posljedice. Oni sa đacima u srednjim školama razgovaraju o svojim iskustvima, pa i o tome kako se zbog trenutka nepažnje život može preokrenuti – kaže Petrović i dodaje da ove priče imaju jak uticaj na mlade ljude.

(SrpskaInfo)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *