Otvorena mogućnost za nove investicije u preradi, do 7. juna traje javni poziv težak 3,2 miliona KM /VIDEO/

U okviru projekta EU4Agri koji finansira Evropsdka unija objavljen je novi javni poziv vrijedan 3,2 miliona KM, a ova su sredstva namijenjena investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. O svim detaljima javnog poziva i mogućnostima za apliciranje za vrijedna sredtva upoznati su u Bijeljini oni koji posluju u sektorima prerade. Ovo je već treći javni poziv namijenjen unapređenju prerađivačkog sektora.

Među okupljenima koji su se upoznali sa onim što im nudi novi javni poziv, ima onih koji su potpuno opredijeljini da proizvodnju šire i modernizuju kako bi dostigli konkurentnost i da bi širili kooperantsku mrežu koju su već uspostavili u poslovima kojim se bave. Među njima je Vladimir Milićević. Uzgaja 9.500 ruža na površini od oko jednog hektara zemlje i to na organski način i proizvodi sok od vrhunskog kvaliteta. Osim soka od ruže na gazdinstvu su kaže Milićević započeli i proizvodnju soka od zove čije cvjetove otkupljuju širom Srpske.

Na samom startu ove lijepe priče krenuli smo kaže Vladimir ka cilju da proizvodnju omasovimo, kako to ne bi bila samo lokalna priča, već upravo ona za koju će se znati i van granica BiH. Za sve to su sada ističe potrebni veći kapaciteti što iziskuje mnogo ulaganja, pa u ovom ili već narednom javnom pozivu vidi svoju šansu.

I na imanju Lazića u Golom Brdu gdje je nedavno uz primarnu proizvodnju na njivama, pokrenut i prerađivački pogon kažu da su firma u razvoju kojoj je potrebna dodatna oprema uz uvođenje novih tehnologija, što iziskuje značajnija ulaganja.

Osnovni uslov da bi se krenulo ka aplikaciji za ova sredstva jesu da firma, mora biti registrovana dvije godine i da se preradom aktivno bavi godinu dana, te da je u 2021. godini pozitivno finansijski poslovala, pojašnjava Kurtović. On je stava da uslovi koje treba ispuniti kako bi se sklopile sve kockice i da bi se došlo do evropskih sredstava nisu rigorozni.

Bilo je onih koji su ispunili uslove i uspješno došli do ovih sredstva, i već uveliko pričaju pozitivnu priču i idu ka cilju koji su prilikom aplikacije za sredstva pred sebe i postavili.

Ovo je već treći javni poziv kojim se otvaraju mogućnosti da bi se u sektoru poljoprivrede došlo do evropskih sredstava. U gradskom Odjeljenju za poljoprivredu ističu da su i ranije bili na usluzi poljoprivrednicima kojima je pružena kompletna logistička podrška prilikom apliciranja i pisanja projekata.

Nije problem u tome da su kriterijumi visoki, problem je što je poljoprivreda u BiH još uvijek nerazvijena i nedovoljno podržana, ističe savjetnik za savjetodavne usluge u ovom projektu.

Očekuju u resornom gradskom odjeljenju da će na ovaj pozuiv stići veći broj prijava od starne prerađivača za koje je i namijenjen. Interes nam je kažu da na ovim projektima prođe i sredstva dobije veći broj proizvođača iz Semberije, koja je i najveći poljoprivredni kraj Srpskoj i BiH.

Svi u lancu treba da težimo ka unapređenju i jačanju poljoprivrede, krenuvši od sopstvenih gazdinstava do onih koji brinu o nivo razvijenosti domaćeg agrara, stava su i okupljeni na ovom sastanku na kojem se i govorilo o uslovima koje je potrebno ispuniti za javni poziv koji je u toku.

Prijave za ovaj javni poziv mogu se podnijeti do 7. juna ove godine do 17 časova. EU4Agri je četvorogodišnji projekat evropske unije koji traje od 2020. do 2024. godine i vrijedan je 20,25 miliona evra čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Projekat provode i sufinansiraju UNDP u BiH i Češka razvojna agencija.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *