“Mali baštovani” na važnom zadatku, obavljaju glavne poljoprivredne poslove i čuvaju autohtone sorte voća i povrća /VIDEO/

Ovo je mjesto gdje male ruke rade veliki posao… Baš onako kako se to nekada u svakoj porodici na selu uz mnogo ruku, slogu i jaku volju s proljećem radilo na sjetvi ili sadnji povrtarskih kultura, koje će najljepšim mirisima tradicije osvojiti trpezu i to po mjesecima, onako kako rastu, razvijaju se i pristižu na berbu…

Zdrava seoska sredina i zemlja u srcu su onima koji su na selu rasli i igrajući se provodili dane. To se naročito cijeni i pominje kada vas životni put odvede negdje dalje od sela. Ipak selu se vrijedi vratiti, sve je više onih koji to i čineu posljednje dvije godine.

S ciljem da se djeci na privlačan i zabavan način predstave aktivnosti vezane za baštovanstvo, kako bi se od najranije dobi mališani učili osnovnim životnim vještinama, uz razvoj ispravnog osjećaja prema prirodi i životnoj sredini, osmišljen je i projekat “Mali baštovani”, koji ove godine u potpunom iznosu finansira Ministarstvo poljoprivrede Srpske.

Sadnjom prvih sadnica u Bijeljini je ovih dana zvanično otvorena prva sezona “Malih baštovana”, u okviru koje će djeca uzrasta od tri do 10 godina na besplatnim radionicama moći da nauče sve o sjetvi voća i povrća i drugim baštovanskim i poljoprivrednim poslovima.

Dani okupani suncem, a mališani, raspoloženi za rad. Njima uz igru i dobru organizaciju na ovom mjestu ništa ne nedostaje. Neki od njih o poljoprivredi već znaju mnogo, pa prepričavaju ono što su naučili u bakinoj bašti.

Radionice u Bijeljini koje će trajati oko sat vremena, održavaće se dva puta sedmično, i tako sve do oktobra mjeseca kako bi djeca mogla da isprate cjelokupan proces od starta proizvodnje do berbe zrelih plodova.

Ovo je ono što i mene lično posebno zanima organska bašta i život u skladu sa prirodom, kaže Gavrićeva. Dodaje da oni koji se do sada nisu prijavili za učešće u ovom projektu, nisu zakasnili.

Ovakvim pristupom želimo da pokažemo da je biljka dio zdravog ekosistema i da joj u rastu i razvoju najbolje pomažemo tako što osluškujemo njene potrebe, kažu u Reosru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Autohtone sorte voća i povrća stasavaće na ovoj proizvodnoj ekonomiji sve do desetog mjeseca u godini.

Cilj nam je da najmlađe kroz ovaj projekat upoznamo sa proizvodnjom hrane  i konceptom domaćinstva, kažu akteri ove pozitivne priče iz agrara Srpske.

Važno je da na ovaj način djeca spoznaju i način rada na zemlji ali i kompleksnost posla, te da se ovakva aktivnost proširi i dalje jer je hrana osnov za sve, ističu stručnjaci. Dodaju da je inače u poljoprivrednoj praksi potrebno o proizvodnji zdrave hrane znati mnogo i konstantno usavršavati to znanje.

Okopavajući, zalivajući i hraneći biljke najmlađi baštovani, tek malo viši od motike, uče o značaju prirode i savladavaju vještine proizvodnje zdrave hrane.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *