Otkriven spomenik stradalima u zločinačkoj akciji “Bljesak” /VIDEO/

Služenjem parastosa u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci je jutros počelo obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije. Obilježavanje je nastavljeno kod mosta na Savi gdje je otkriveno spomen obilježje Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović spomen-obilježje poginulim srpskim vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”.

Na spomeniku koji je danas otkriven napisano je -“Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje”. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Predsjednica Srspke Željka Cvijanović izrazili su zadovoljstvo što srpski narod od sada u Gradišci ima spomenik koji će da skrene pažnju na još jedno stradanje Srba, da bude opomena i svjedok zločina.

U operaciji “Bljesak” 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Za ove zločine niko nije odgovarao.

Spomenik je podignut za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti u periodu od 1991. do 1995. godine. Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.