Otežana priprema sušom izmučene zemlje za sjetvu uljane repice; Rastu i troškovi na farmama /VIDEO/

Kukuruz koji je stasavao na njivama bez navodnjavanja nije se obradovao kiši ovih dana. Padavine su nakon tropskog talasa koji je potrajao zakasnile kažu semberski ratari, pa je šteta u tim atarima evidentna.

Koristili su farmeri ove dane da skinu sa njiva silažni kukuruz, sudeći prema onome što su spakovali u silo trenčeve, prinos je manji za oko 50 odsto.

I dok se kukuruzu koji je prebrzo usljed vreline ušao u fazu zrenja, na zemljištima lošijeg kvaliteta sada ne može pomoći, razmišljaju semberski ratari kako će u nezavidnim okolnostima zasnovati novi proizvodni ciklus. Padavine koje su bilježene krajem avgusta nagovještavaju da je i jesen na pragu, a cijene sjetvenih repromaterijala visoke, pa je izvijesno da je pred poljoprivrednicima skuplji posao.

Važno je da podsticaji resornog ministarstva prema poljoprivrednicima ne kasne, kažu semberski proizvođači i to u značajnoj mjeri kompenzuje ulaganja u proizvodnju. Ipak nakon porazno sušne godine, dodatne bi mjere mogle snažnije održati obim proizvodnje, predlažu ratari.

Pokušali su poljoprivrednici pripremiti oranice za predstojeću sjetvu uljane repice, koja inače otvara sezonu jesenjih radova na njivama, međutim sušom iscrpljenu zemlju teško je obraditi, pa bi se uzimajući to u obzir moglo i odstrupiti od rokova predviđenih za sjetvu ove kulture.

Optimalni će rok za sjetvu uljane repice nastupiti za nekih petnaestak dana. Da bi se ušlo u kvalitetnu sjetvu, potrebne su obilnije padavine.

Stočari u Federaciji BiH ukazuju na probleme s kojima se suočavaju. Cijene žitarica kažu već duže vremena ne opadaju, pa je teško održati farme.

U federalnom udruženju poljoprivrednika od nadležnih traže povećanje sredstava namijenjenih poljoprivredi jer je kako kažu šteta usljed suše evidentna.

Povećanje podsticaja je kaže Bićo prioritet, kako bi se novac usmjerio poljoprivrednicima da obezbijede dovoljne količine stočne hrane za zimu, ako ova pomoć ističe na nivou Federacije izostane ugasiće se dosta farmi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *