Neprihvatljiva činjenica da Srpska još traga za 1.652 nestalih

Sa današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih i Dana nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bijeljini istaknuto je da je neprihvatljiva činjenica da Republika Srpska još traga za 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti, te upućen apel da se utiče na reformu Instutita za nestala lica BiH, koji diskriminiše srpske žrtve.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Darko Stević istakao je u izjavi novinarima da je neprihvatljiva činjenica da Republika Srpska još traga za 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti.

On je naglasio da borci koji su život ugradili u temelje Republike Srpske nikada ne smiju biti zaboravljeni i da niko ne smije zloupotrebljavati ono što su oni dali za slobodu svih.

Stević je naglasio da je neophodno pružiti veću pomoć djeci poginulih boraca, kako bi se poljošao njihov status u zajednici, a posebno kada je riječ o zapošljavanju.

On je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, ističući da je evidentna diskriminacija srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i njihov broj se pokušava umanjiti.

Predsjednik Odbora za traženje nestalih grada Bijeljina Dobrinka Trifković apelovala je na srpske predstavnike na nivou BiH da vode intenzivnije aktivnosti da bi se ušlo u reformu Instituta i da bi se na taj način spriječila opstrukcija.

Mira Piljić, supruga nestalog borca, kaže da je svakim danom sve teže živjeti u neznanju i tuzi, čekajući bilo kakvu vijest, a pritom nailaziti na otpor i nerad Instituta za nestala lica BiH.

Međunarodni dan nestalih i Dan nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas ispred centralnog spomenika poginulim borcima na gradskom trgu u Bijeljini.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *