Opredijeljeni za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora /VIDEO/

Republika Srpska spremna je za značajna ulaganja u proizvodnju elektricne energije iz obnovljivih izvora. Aktivno se radi na tome da cijena električne energije ostane bez veliki oscilacija ka poskupljenju, zaključeno je na “Banjaluka energetskom forumu- uštedimo energiju” koji je okupio vise od 300 ucesnika. 

Prozvodnja električne energije je u dovoljnim kolicinama u Srpskoj, i tako će biti i u narednom periodu poručeno je na “Energetskom forumu” u Banjaluci. Do poskupljenja struje u narednoj godini neće doći, kaže premijer Radovan Višković. Srpska je spremna za značajna ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Višković je istakao da postoji spremnost i interesovanje investitora da se u Srpskoj proizvede više od 4.000 megavat-časova električne energije putem obnovljivih izvora energije. Kada je riječ o radu “Elektroprenosa BiH”, premijer Srpske je istakao da još nisu usvojeni ni planski dokumenti za ovu godinu, što je juče rekao i na sastanku u Sarajevu.

Premijer Republike Srpske izjavio je I da da neće biti drugog arbitražnog postupka u slučaju Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” i da je formiran tim za pregovore sa “Elektoprivredom” Slovenije i institucijama ove zemlje. Odgovarajući na pitanje novinara o ugovoru za separaciju uglja u Rudniku i termoelektrani “Gacko”, Višković je rekao da je urađeno sve u skladu sa procedurama, odnosno po zakon.

Generalni director Elektrprivrede RS Luka Petrović najavio da ce elektrpivreda kupiti dodijeljene neiskorištene koncesije za hidroenergiju jer je opredijeljena da što više proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora, izjavio je danas generalni direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović.

On je dodao da oni koji kompletno koriste zelenu energiju ne plaćaju dodatnu cijenu i povoljni su, navodeći da “Elektroprivreda Republike Srpske” proizvodi što više struje iz obnovljivih izvora. Govoreći o koncesijama za hidroenergiju, Petrović je rekao da bi trebalo da počne rad na pristupanju statusu podijeljenih koncesija koje su ostale neiskorištene, odnosno da budu oduzete ili da se prodaju.

“Elektroprivredi”  je isplativo da koristi i sunce i vjetar kao vidove električne energije.

Kada je riječ o  finansiranju novih investicija, Petrović je rekao da ih je moguće investirati iz vlastitih izvora, ali se to nikada ne radi za velike investicione objekte nego se radi putem kreditnih aranžmana, suinvestitora, sufinansijera i grantovskih sredstava.

Forum okuplja više od  300 učesnika, uključujući regionalne proizvođače iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potencijalne korisnike, odnosno kompanije, predstavnike Vlade Srpske, EU, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija. Skup organizuje Unija poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *