Oduzeto 18.000 kilograma krompira

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH oduzeli su 18.000 kilograma krompira, a licu koje je pokušalo prokrijumčariti ovu robu u BiH izdat je prekršajni nalog.

Oduzeti krompir biće prodat na javnoj aukciji.

Roba je pronađena u carinskoj ispostavi Šamac prilikom detaljnog pregleda pošiljke jer je izražena sumnja u priloženu dokumentaciju, te je utvrđeno da se, osim redovno prijavljene robe crvenog luka, u kamionu nalazio i krompir za koji nije priložena uvozna carinska dokumentacija.

Neprijavljena roba je bila sakrivena na način da je na četiri zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krumpira.

Iz UIO BiH je saopšteno da se pretpostavlja da je zamjena robe izvršena jer se prilikom uvoza krompira iz zemalja EU plaća dodatna taksa od 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje.

Lice koje je počinilo prekršaj je prihvatilo odgovornost.

Uprava poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i anonimni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *