Proizvođači piletine i jaja u Srpskoj stali na noge

Pojeftinjenje stočne harne spasilo je ove godine živinare u Republici Srpskoj, koji su lani zbog enormnih troškova proizvodnje bili na rubu propasti.

Jeftinija hrana za živinu proteklih mjeseci je, između ostalog, dovela i do značajnog pada cijena piletine i jaja, a samim tim i do povećanja potražnje.

Predsjednik Zajednice živinara RS Predrag Miličić rekao je za “Glas Srpske” da je ovaj sektor trenutno u periodu stabilizacije.

– Svi u lancu moramo dati svoj doprinos. Kako proizvođači, tako i trgovci, da bi piletina i jaja bili po nižim cijenama dostupni krajnjem potrošaču. Ono što još karakteriše ovu branšu jeste to da je u proteklom periodu bio aktuelan i izvoz, najviše na tržišta Evropske unije, jer smo imali i višak proizvoda – kazao je Miličić i dodao da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, s obzirom na to da su prethodne dvije godine bile izrazito teške za živinare.

Iako je situacija bolja Miličić ističe da do značajnog širenja proizvodnje ove godine nije došlo, jer je za to potrebno vrijeme, odnosno od matičnog jednodnevnog pileta do kokoške treba više od godinu.

– Živinari polako prilagođavaju svoje kapacitete potrebama – rekao je Miličić.

Osvrćući se na uvoz istakao je da u prethodnom periodu jaja iz inostranstva nisu ni stizala na tržište RS i FBiH, jer su domaća bila najjeftinija u cijelom regionu.

– Sad je došlo do nekih promjena, zbog čega smo bili primorani na dodatno pojeftinjenje jaja, jer je ponovo krenuo uvoz po nešto nižim cijenama, prvenstveno iz Srbije – kazao je Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara.

Istakao je da je ova kompanija prisutna na svim tržištima CEFTA, dok su i dalje jedina firma u BiH koja ima pristup evropskom tržištu, kada je riječ o jajima za industriju.

 – Za sada imamo otvorena tri evropska tržišta – Hrvatska, Italija i Slovačka. Trenutno pregovaramo sa Mađarima, tako da bismo mogli uskoro izaći i na njihovo tržište – naglasio je Miličić.

Dodao je da trenutno imaju 60.000 koka iz slobodnog načina držanja, dok bi do kraja godine trebalo da budu bogati za još 30.000.

– Do juna iduće godine trebalo bi da imamo pun kapacitet do 150.000 kokošaka u podnom ili štalskom načinu držanja, kao novi način proizvodnje na tržištu RS i BiH – kazao je Miličić.

Vlasnik firme “Koka produkt”, koja proizvodi i stočnu hranu, Dušan Koljibabić kazao je da je prošla godina bila najteža za živinare, ali da su ipak uspjeli da se suprotstave svim nedaćama i nastave sa istim intenzitetom rada.

– Snizili smo cijene naših proizvoda do 15 odsto u odnosu na lani – rekao je Koljibabić, čije preduzeće godišnje uzgoji do 200.000 pilenki i proizvede oko 50 miliona komada jaja.

Nova fabrika

Predrag Miličić kaže da će kroz mjesec biti u rad puštena nova fabrika stočne hrane.

– Puštanjem te fabrike u rad bićemo puno aktivniji, kada je riječ o prodaji gotove stočne hrane svih vrsta – kazao je Miličić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *