Oduzeti duvan, cigarete i ostala roba ukupne vrijednosti 152.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH na području Regionalnog centra Tuzla u više odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duvana i cigareta bez akciznih markica, kao i ostale robe ukupne tržišne vrijednosti od 152.000 KM.

Na području opštine Pelagićevo u putničkom motornom vozilu pronađeno je 387,5 kilograma sitno rezanog duvana bez zakonom propisane dokumentacije.

Duvan je pronađen u okviru operativne akcije “Virdžinija” usmjerene na sprečavanje krijumčarenja i nedozvoljene trgovine duvanom i duvanskim prerađevinama, saopšteno je iz UIO.

U dvije odvojene akcije službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja pri Regionalnom centru Tuzla, kod devet fizičkih lica pronađeno je i privremeno oduzeto 116 kilograma duvana i 3.768 paklica cigareta.

Na području Brčko distrikta privremeno je oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju odgovorno lice u pravnom licu nije posjedovalo zakonom propisanu dokumentaciju, a riječ je o 625 pari patika, 7.500 zaštitnih maski i 100 pari pantalona.

Tokom mjesec i po dana kampanje “Stop švercu” na otvorenu liniju Uprave upućena su 182 poziva, dok su tokom prošle godine evidentirana ukupno 223 poziva.

Iz UIO navode da se svaki poziv detaljno ispita i gdje postoji osnova planiraju se i aktivnosti na terenu, te je na taj način privremeno oduzeto 743,50 kilograma duvana, 28.751 paklica cigareta i jedna mašina za rezanje duvana.

Uprava i dalje poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, da dostave što konkretnije i preciznije informacije, da bi aktivnosti na terenu mogle biti što brže i preciznije sprovedene.

Svi pozivi su besplatni i anonimni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *