Oduzeta aroma za nargile, duvan, tekstil i mobilni od 127.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH regionalnih centara Tuzla, Sarajevo i Banjaluka su u nekoliko odvojenih akcija na više lokacija oduzeli veću količinu aroma za nargile, rezani duvan, tekstil i mobilne telefone u vrijednosti od oko 127.000 KM.

Na više lokacija na području opštine Ključ oduzeto je 63 komada nargile-lule i 103 pakovanja arome za nargile, procijenjene vrijednosti oko 25.000 KM. Roba nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz UIO BiH saopšteno je da je prilikom pregleda kombija na graničnom prelazu Orašje kod fizičkog lica, koje je namjeravalo da prođe carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina, pronađena i privremeno oduzeta neprijavljena roba – 257 jakni, kaputa, haljina i druge odjeće.

Na carinskoj ispostavi Bijeljina, prilikom pregleda kamiona u čijoj pošiljci je bio prijavljen PVC materijal, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba – 16 “ajfon” mobilnih telefona.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u Orašju i Bijeljini je oko 50.000 KM.

Nakon dojave, na području Sarajeva je prilikom kontrole prodajnog i skladišnog prosotra u vlasništvu fizičkog lica, pronađeno je i oduzeto 272,5 kilograma sitno rezanog duvana, tržišne vrijednosti oko 52.000 KM, koji nije bio obilježen akciznim markicama i za koji vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu.

Protiv počinilaca navedenih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje, dodaje se u saopštenju.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je građane da na otvorenu liniju 080/020-607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, a građani mogu i na viber aplikaciju na broj 065/355-155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *